ART PREPORUKA

U PRODUKCIJI CENTRA ZA KULTURU TIVAT: Završena druga faza snimanja dokumentarca ,,Ognjilo”

Nakon prve faze snimanja iz novembra 2016. godine, u srijedu 10. maja 2017. godine završena je druga faza snimanja dokumentarnog kratkometražnog filma ,,Ognjilo”, u režiji Vladimira Perovića. Film je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore: izabran je na konkursu za sufinansiranje, a tema je izgradnja dalekovoda Lastva Grbaljska – Čevo, čije radove izvodi Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) u okviru povezivanja Crne Gore sa Italijom podmorskim kablom.
Dinamika snimanja filma uveliko zavisi od dinamike postavljanja stubova, ali i od godišnjih doba, koja reditelj želi da prikaže kao dio scenarija, zbog čega je napravljena pauza između prve i druge faze snimanja, te se predviđaju još nekoliko snimanja. Završetak je predviđen na jesen 2017. godine kada će film biti premijerno prikazan, no ukoliko stubovi do tada ne budu završene, i završetak projekta biće odgođen.
Reditelj Perović izabrao je rodni kraj za još jedan dokumentarni film, pa ističe: ,,Provođenje kabla kroz ljuti katunski krš je izuzetno težak posao. A sa filmske tačke gledišta – izuzetna vizuelna atrakcija!“
Ovaj značajan projekat približiće ljubiteljima dokumentarnog filma i uopšte crnogorskoj publici na umjetnički način ispričaće još jednu sasvim istinitu priču: Život domaćina i njegovo ognjilo, koje je simbol stvaranja iskre pri jednom sasvim običnom ritualu paljenja duvana. U međuvremenu, tu svakodnevnicu zamijeniće nova iskra: u pejzaž se useljava čudo – ogromni stub. Osim stuba, ništa se neće promijeniti, ognjilo će i dalje biti dio junakove svakodnevnice, dok se život se uz novog ,,komšiju”.

Producent je Centar za kulturu Tivat , dok je izvršna producentkinja Jelena (Đorđević) Božović. Za kameru je zadužen Milan Stanić, asistent režije i ton Sead Šabotić, a junak Drago Vujović.
Producentkinja ističe: ,,Nakon jesenjeg pejzaža, zabilježili smo proljećni. Mada smo planirali da u međuvremenu snimamo i po snijegu, nažalost to nijesmo uspjeli. No, možda nas snijeg opet iznenadi, te će izgradnju stubova na filmu ispratiti i bijeli pejzaž. Za sada vrlo smo zadovoljni učinjenim, i u iščekivanju smo narednih snimanja, i promjene junakove svakodnevnice.”

kud duga