ART PREPORUKA

DRUGO VEČE ,,EVROVIZIJE”: Jana zaprošena, prvi put čuo se bjeloruski jezik, Kostov najmlađi učesnik (video)

Kristian Kostov (Foto: Andres Putting)

Održano je i drugo polufinalno veče ,,Pjesme Evrovizije” u Kijevu. U finalu, 13. maja, pjevaće Bugarska, Bjelorusija, Hrvatska, Mađarska, Danska, Izrael, Rumunija, Norveška, Holandija i Austrija. Njima se iz prvog polufinala pridružuju Moldavija, Azerbejdžan, Grčka, Švedska, Portugal, Poljska, Jermenija, Australija, Kipar i Belgija. Plus domaćin Ukrajina i zemlje iz ,,velike petorke” Italija, Velika Britanija, Španija, Francuska i Njemačka.
Drugo polufinalno veče otvorila je divnim nastupom predstavnica Srbije Tijana Bogićević sa pjesmom ,,In too deep”.

Nejtan Trent predstavio je Austriju pjesmom ,,Running on air”.
Makedonska predstavnica Jana Burčeska ispraćena je ovacijama sa bine nakon izvođenja pjesme ,,Dance alone”. Dok su čekali rezultate, voditelj je sa njom razgovarao u ,,Zelenoj sobi”, gdje su bili svi izvođači. Otkriveno je da će Jana uskoro postati majka, a pored nje sjedio je i djetetov otac Aleksandar. Samo što smo to saznali, Aleksandar je iz džepa krenuo da vadi kutijicu sa vjereničkim prstenom i zaprosio Janu. Rekla je ,,da” i zaplakala.
– Da li smo i mi pozvani? – pitao je voditelj Janu.
– Da, svi ste pozvani! – uskliknula je Jana, još u nevjerici što joj se upravo desilo.

Prelijepo izvođenje večeras, praćeno ovacijama, donijela je publici Maltežanka Klaudija Fanjelo pjesmom ,,Breathlessly”.

Ilinka i Aleks Florea pjevali su za Rumuniju numeru ,,Yodel it!”.
Holandiju su predstavile sestre, sastav ,,OG3NE”, pjesmom ,,Lights and Shadows”.
Mađar Joci Papai pjevao je na svom jeziku i donio tradicionalni zvuk svoje zemlje. Pjesma se zvala ,,Origo”. Ispraćen je ovacijama.

Dansku je predstavila Anja pjesmom ,,Where I am”.
Irac Brendan Marej ispraćen je ovacijama. Za dvadesetogodišnjeg Mareja ovu baladu napisao je švedski tekstopisac nominovan za Gremi nagrade Jorgen Elofson i Britanac Džejms Njuman. Muzički mentor ove godine bio mu je poznati menadžer Luis Volš koji je jedan od članova žirija britanskog ,,X factor”-a kao i takmičenja ,,Ja imam talenat”.

Odličnim, energičnim nastupom predstavili su San Marino Valentina Moneta, kojoj je to bio četvrti nastup na ovom takmičenju, i sjajni Amerikanac Džimi Vilson. Pjesma se zove ,,Spirit of the Night”.

Lijepu poruku u zanimljivom izvođenju donio je hrvatski predstavnik Žak Houdek pjesmom ,,My friend” koju je otpjevao u pop-operskom maniru na engleskom i italijanskom jeziku, uz predivnu pratnju vokala, violiniste i violončeliste.

Norvežani, sastav ,,JOWST”, donijeli su pjesmu ,,Grab the moment”.
Švajcarci ,,Timebelle” pjevali su ,,Apollo”. Ispraćeni su ovacijama.
Prvi put bjeloruski jezik čuo se otkako postoji ,,Evrovizija”. Prelijepe tradicionalne zvuke, jezik svoje zemlje i smisao ,,Evrovizije” donio je ,,Naviband” u pjesmi koja u prevodu znači ,,Pjesma mog života”.

Najmlađi učesnik ,,Pjesme Evrovizije”, 17-godišnji Bugarin Kristian Kostov, pružio je publici izuzetan nastup i glasovne mogućnosti, uz prelijepu poruku, u pjesmi ,,Beautiful mess”. Nakon njegovog nastupa kamera je uhvatila suze gledalaca.

Litvanski sastav ,,Fusedmarc” donio je zanimljivo izvođenje numere jednako interesatnog naziva ,,Rain Of Revolution”. Ispraćeni su ovacijama.

Estonci Koit Tome i Laura vratili su se na ,,Evroviziju” sa pjesmom ,,Verona”. Divno izvođenje ispraćeno je ovacijama.

Izraelac Imri zatvorio je veče pjesmom ,,I fell alive”. Tek pri kraju pjesme publika je bila u prilici da čuje i malo tradicionalnog zvuka zemlje iz koje dolazi.
Ovo veče donijelo je kvalitetnije izvođače i pjesme od prve polufinalne veče.
B.R.

kud duga