DRUŠTVO PREPORUKA

USPJEH: Učenici Gimnazije ,,30. septembar” iz Rožaja dobitnici nagrade za finansijsku inkluziju

Generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih, Veljko Tomić primio je danas članove Kluba mladih preduzetnika JU Gimnazija „30. septembar“ u Rožajama koji su za projekat ,,Vrata mladih” osvojili svjetsku nagradu za inkluzivnost u oblasti finansijskog obrazovanja za 2017. godinu (,,The Global Inclusion Awards”).

Projekat ,,Vrata Mladih” započet je 2012. godine, a ima za cilj da kroz razvoj preduzetništva u saradnji sa lokalnom zajednicom u preduzetničke aktivnosti uključi djecu iz marginalizovanih grupa, među kojima djecu lošijeg materijalnog stanja i djecu sa posebnim potrebama.

Ispred Ministarstva prosvjete Tomić je pozdravio autore projekta, članove Kluba mladih preduzetnika JU Gimnazija ,,30. septembar’’: Harisa Muratija, Ensara Dedeića, Dina Čolovića, Zijada Kurpejovića, Amara Bralića i Denisa Fetahovića, kao i njihove mentore profesore Adisu Malagić i Muhameda Šaljića.

U obraćanju nagrađenim učenicima Tomić je izrazio zadovoljstvo zbog postignutog uspjeha zaključivši da je njihov uspijeh ujedno i uspijeh cjelokupnog obrazovnog sistema Crne Gore i dokaz da naši učenici mogu svojim znanjem da pariraju đacima koji dolaze iz mnogo razvijenijih država.

On je, takođe, zahvalio mentorima na predanom radu sa učenicima i naglasio da će Ministarstvo nastaviti da pruža podršku ovakvim projektima.

U ime Preduzetničkog kluba rožajske gimnazije obratio se Haris Murati, učenik IV razreda. On je rekao da je njihov dugogodišnji rad u okviru projekta “Vrata Mladih” koji se tiče formiranja virtuelnih preduzeća i organizovanja takmičenja i sajmova preduzetništva prepoznat u svijetu kao uspješan i da je za Gimnaziju i Rožaje ova nagrada od izuzetnog značaja. On je zahvalio Ministarstvu prosvjete na podršci i svečanom prijemu kao podstreku za dalji trud.

Članovi Kluba Haris Muratović i Amar Bralić prisustvovali su dodjeli nagrada 3. maja u Berlinu.

Svjetska nagrada za inkluzivnost u oblasti finansijskog obrazovanja za 2017. godinu predstavlja inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsko obrazovanje djece i omladine – Child and Youth Finance Internacional (CYFI). Inicijativa nagrađuje aktivnosti djece i omladine na polju podizanja svijesti o značaju finansijskog obrazovanja ili finansijske inkluzije mladih u školi i lokalnoj zajednici.