DRUŠTVO PREPORUKA

KAMPANJA „ZAUSTAVIMO NASILJE“ U PODGORICI: Štitimo najmlađe dizanjem glasa, a ne okretanjem glave

U okviru kampanje UNICEF-a i Vlade Crne Gore „Zaustavimo nasilje“, uz podršku EU i Telenor fondacije organizovan je javni razgovor na temu odnosa roditelja i djece u Podgorici. Podgorica je postala 14. opština koja se pridružila kampanji „Zaustavimo nasilje“ i omogućila građanima da sa gradonačelnikom Slavoljubom Stijepovićem, šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžaminom Perksom, te Tamarom Milić, iz Udruženja psihologa, te i izvršnom direktoricom NVO ,,Roditelji” Kristinom Mihailović razgovaraju o odnosima u porodici i dobrim praksama roditeljstva. Kampanji su se do sada u drugim opštinama pridružile mnogobrojne poznate ličnosti, a u Podgorici se na javnom razgovoru u ulozi prijatelja kampanje pojavila poznata glumica Dubravka Drakić.

Izražavajući zadovoljstvo što je Glavni grad dobio čast da bude domaćin javnog razgovora o temi koja je od značaja za djecu, roditelje, porodice, cjelokupno društvo, a u okviru Kampanje ,,Zaustavimo nasilje”, gradonačelnik je naglasio da su pitanja prevencije i sprječavanje nasilja nad djecom, rad na isticanju porodičnih vrijednosti, oblasti koje izazivaju pažnju i zahtijevaju snažnu potrebu da se na tome poradi. One predstavljaju važan zadatak i očekuju odgovornost svih relevantnih aktera u nastojanju da svoj đeci u Crnoj Gori osiguramo bezbjedno odrastanje.

Gradonačelnik Stijepović je istakao da je obaveza svih da grade društvo sa nultom tolerancijom na nasilje svih vrsta, na svakom uzrastu i na svakom mjestu kako bi se stvorilo zdravo i bezbijedno okruženje za našu djecu.

Apostrofirajući da kao društvo, moramo pružiti roditeljima podršku da vaspitavaju djecu bez nasilja, Stijepović je naglasio da je nasilje koje se manifestuje kroz fizičko i psihičko zlostavljanje, zanemarivanje i seksualno zlostavljanje nad djecom najgora pojava u jednom društvu, bilo ono bogato, siromašno, u razvoju ili tranziciji.

Za Glavni grad ovakav događaj je prava prilika da se intenziviraju aktivnosti koje se odnose na prava djeteta. Prilika je da se iniciraju i osnaže preventivni programi i dodatno promovišu procedure za zaštitu djece, osvijetle i istaknu pravne regulative, ukaže na odgovornost svih institucija i subjekata u primjeni multisektorskih i multidisciplinarnih mjera prevencije. Za sve ovo Glavni grad je spreman da pruži punu podršku i da bude konstruktivni partner svim zainteresovanim institucijama.

– Zadatak svih nas je da nastavimo napore i preokrenemo već uspostavljeni nacionalni konsenzus o prevenciji i zaštiti djece od nasilja u nacionalnu svijest, koji omogućava da svaki građanin Crne Gore postupa u skladu sa uvjerenjem i vrijednošću da su djeca naš najdragocjeniji resurs i da nam je zajednička briga njihovo blagostanje i sigurnost – istakao je Stijepović.

On je podsjetio da su Država Crna Gora i Glavni grad Podgorica napravili su veliki pomak na ovom polju. Uspostavljen je snažan normativni okvir ratifikacijom međunarodnih dokumenata, ali i u unutrašnjem pravnom i strateškom sistemu, između ostalog, kroz Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti, Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, Porodični zakon, Protokol o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja, Strategiju za prevenciju i zaštitu djece od nasilja 2017-2021. godina. Na nivou Glavnog grada, uspostavljen je Lokalni plan za unapređenje socijalne inkluzije – razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite za period od 2014. do 2018. godine. Njime su, kao prioritetne grupe, prepoznate, između ostalih: djeca, žrtve nasilja, mladi u riziku i njihove porodice. Glavni grad ustupio je na privremeno korišćenje NVO Sigurna ženska kuća stambenu jedinicu za smještaj žena i djece žrtava nasilja. Grad je pomogao Centar za prava djeteta Crne Gore da otvore Centar za podršku djeci i porodici koji će pružati pomoć za život u zajednici i savjetodavno-terapijske i socijalno-edukativne usluge djeci u riziku i njihovim roditeljima/starateljima. Glavni grad je donio i Lokalni program prevencije neprihvatljivog ponašanja djece i mladih za period od 2014. do 2018. godine, jer se pokazuje da djeca i mladi u riziku tokom djetinjstva i adolescencije iskazuju različite porodične, zdravstvene, emocionalne, vaspitno-obrazovne probleme ili neke oblike poremećaja ponašanja i ličnosti.

Na taj način daje se doprinos boljoj zaštiti dječijih prava i poštovanja međunarodnih standarda i jačanju kapaciteta civilnog društva u zaštiti marginalizovanih grupa djece i mladih čija su prava ugrožena i nijesu zaštićena na odgovarajući način. Međutim, i pored jakog zakonodavnog okvira, neophodno je da naše najmlađe štitimo dizanjem glasa, osvješćivanjem i prijavljivanjem, a ne okretanjem glave, bez obzira na to ko ih ugrožava. Moramo da se borimo za svako dijete i radimo planski, stručno i efikasno. Svako od nas mora da bude dio rješenja.

Ne dozvolimo da naša mladost, naš najveći kapital ima nepovoljna iskustva koja će im smanjiti šanse da se u punom kapacitetu uključe u društvo, daju svoj doprinos. Učinimo sve da se onemogući negativni uticaj faktora rizika i pojava da sjutra nasilje rađa nasilje. Zato vas pozivam da svi zajedno podržimo sistem pravih vrijednosti našeg društva, jer je pored intenzivnog rada na prethodnim poljima, imperativ edukovati djecu i roditelje, odnosno staratelje, kako bi se spriječilo nasilje, zaključio je Stijepović.

This slideshow requires JavaScript.