PREPORUKA ZDRAVLJE

PO LIJEK U DOM ZDRAVLJA: Buprenorfina više neće biti u apotekama

Ministarstvo zdravlja donijelo je novi pravilnik kojim je propisano da se „buprenorfin“ (lijek za „skidanje“ sa igle), više ne izdaje u apoteci, kako je praksa bila do sada, već će zavisnici od psihoaktivnih supstanci moći isključivo da ga dobiju od ljekara u domu zdravlja – saznaje Pobjeda.

 

Iz ovog Vladinog resora iz Pobjede nijesu dobili zvaničnu potvrdu, ali prema riječima više nezvaničnih izvora, ova novina donešena je kako bi se spriječile sve češće zloupotrebe ovog lijeka koje su nerijetko dovodile do nestašica.

Tako su krajem prošle godine, zbog višednevnih nestašica, zavisnici od psihoaktivnih supstanci u Podgorici čak  prijetili da će kamenovati apoteku, a „Montefarm“ je zbog ozbiljnosti situacije tada angažovao i obezbjeđenje koje je u dva navrata reagovalo i smirilo situaciju. Tada je objelodanjeno da postoji zloupotreba ovog lijeka, koji se prodaje na crnom tržištu.

Pacijenti su kazali da pojedini podižu terapiju, a potom jednu tabletu na ulici prodaju za 20 eura, a kasnije za taj novac kupuju heroin. Sa druge strane, novim uputstvom to će biti spriječeno, jer će zavisnik sa izvještajem psihijatra moći od izabranog doktora da uzmu samo jednu tabletu koliko je dnevno i potrebno. Izvori kažu da će zavisnici iz Podgorice, kojih je registrovano oko 400, od danas za ovaj lijek ići u Dom zdravlja na Koniku, gdje se inače prima i metadonska terapija.

Izvor: Pobjeda/portalanalitika

 

One Response to PO LIJEK U DOM ZDRAVLJA: Buprenorfina više neće biti u apotekama