DRUŠTVO PREPORUKA

OKO 100 STIPENDIJA ZA BUDUĆE SREDNJOŠKOLCE: Izmjene zakona korak naprijed u povezivanju privrede i obrazovanja 


Izmjene obrazovnih zakona koje su u toku su korak naprijed u povezivanju privrede i obrazovanja, sve sugestije privrednika i drugih zainteresovanih strana biće ozbiljno razmotrene sa ciljem njihovog daljeg unapređenja, a Ministarstvo i privredna komora će dodijeliti oko 100 stipendija za deficitarna zanimanja, poručeno je nakon današnjeg okruglog stola u Privrednoj komori čija su tema bile tekuće izmjene obrazovnih zakona.

Tokom diskusije posebno važnom je, između ostalog, ocijenjena realizacija predviđene praktične nastave u srednjim stručnim školama i na fakultetima, način organizacije obrazovanja odraslih, te stimulisanje mladih na upisivanje srednjih stručnih škola, posebno deficitarnih zanimanja.

Mubera Kurpejović, generalna direktorica u Ministarstvu prosvjete poručila je da je održan vrlo uspješan okrugli na kome su predstavnici Ministarstva imali priliku da direktno sa poslodavcima razmijene mišljenja i čuju predloge.

– Fokus je, pored obrazovanja odraslih, bio na praktičnoj nastavi i pohvale je dobilo naše rješenje koje predviđa praktičnu nastavu na fakultetima u minimumu od 25%, te podsticaji poslodavcima za uključivanje u dualno obrazovanje. Ti podsticaji podrazumijevaju pokrivanje dijela troškova praktične nastave u dualnom obrazovanju (učenje i rad) od strane države, a dijela od strane poslodavaca. Kada je riječ o praktičnoj nastavi na fakultetima, ona će se organizovati sklapanjem ugovora ustanova sa poslodavcima. Ove, i ostale reforme podrazumijevaju značajna ulaganja iz Bužeta, što pokazuje opredijeljenost Vlade Crne Gore da unaprijedi obrazovni sistem – zaključila je Kurpejović.

Mladen Perazić, rukovodilac sektora za obrazovanje u Privrednoj komori Crne Gore, istakao je da su predstavnici Komore učestvovali u radu radnih grupa za izmjene zakona, te da su na današnjem okruglom stolu privrednici imali priliku da postavljaju direktna pitanja i dobijaju odgovore od predstavnika Ministarstva prosvjete. Kako je rekao, ovim izmjenama poboljšava se naš obrazovni sistem, i izrazio je uvjerenje da će Ministarstvo ozbiljno razmotriti predloge privrednika kako bi se oni dalje unaprijedili.

– Ovim izmjenama zakona se težilo povezivanju privrede i obrazovanja u smislu da je Ministarstvo prosvjete, kod dualnog sistema obrazovanja, preuzelo obavezu finansiranja obuke učenika u prvom i drugom razredu, dok će u trećem to biti obaveza poslodavca. U cilju stimulisanja svršenih osnovaca da se opredijele za deficitarna zanimanja koja se uglavnom odnose na stručno obrazovanje – treći stepen, Ministarstvo prosvjete će ove godine dodijeliti oko 80 stipendija za sve koji se opredijele za te smjerove (kuvar, konobar, pekar, elektroinstaler, instalater u građevinarstvu i keramičar). Privredna komora će takođe dodijeliti 15 stipendija u različitim gradovima Crne Gore. Osim toga, u visokom obrazovanju propisana je obaveza postojanja 25% praktične nastave, i u tom smislu nadamo se da će se premostiti jaz između teorije i prakse – rekao je Perazić.

Cilj tekućih promjena osam zakona iz oblasti obrazovanja je, između ostalog, unapređenje obrazovnog sistema u pravcu usklađivanja sa potrebama tržišta rada i stvaranje uslova za sticanje i praktičnu primjenu teorijskih znanja i vještina.