DRUŠTVO PREPORUKA

MUP: Od sjutra pojas obavezan i na prednjim i na zadnjim sjedištima

Korišćenje sigurnosnih pojasa vozača i svih putnika biće obavezno od sjutra, saopšteno je iz Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore.

“Pojas za sve“ kampanja počinje u srijedu i trajaće do kraja maja, a ima cilj obavezno korišćenje pojasa jer je to zakonska obaveza za sve putnike u vozilu.

Kazna za nekorišćenje sigurnosnog pojasa je od 30 do 100 eura.

Rukovodilac Odsjeka drumskog saobraćaja Dragan Klikovac objasnio je da prema istraživanjima smanjen broj korišćenja sigurnosnih pojasa u gradskim sredinama, pa zato oraganizuju kampanju „Pojas za sve“ koja će imati i preventivne i represivne mjere.

Prema njegovim riječima, cilj kampanje je obavezno korišćenje sigurnosnih pojaseva u vozilima i bezbjednosnih sjedišta za prevoz djece.

-Kada je u pitanju preventivna komponenta, štampani su flajeri koji će biti distribuirani od saobraćajne policije- kazao je Klikovac, prenosi portal AntenaM.

Kako je kazao, distibucija će biti vršena i putem dnevnih novina, biće emitovan promotivni spot kampanje.

“Kada govorimo o represivnoj komponenti imaćemo pojačane aktivnosti svakodnevno od svih organizacionih jedinica Uprave policije i to najmanje u dva termina, po četiri časa, svakog dana u narednih 21 dan“, rekao je Klikovac.

Iz MUP su poručili da neće biti tolerancije i da će svi koji ne koriste sigurnosni pojas u toku vožnje biti kažnjeni.

-Neće biti bilo kakve tolerancije ni po pitanju korišćenja pojaseva na prednjim i na zadnjim sjedištima. Upozoravamo sve učesnike u saobraćaju da pojaseve obavezno koriste. Cilj kamapanje jeste da se ukaže na obavezu koja je propisana iz razloga povećanja bezbjednosti- naglasio je Klikovac.

Izvor: cdm.me