DRUŠTVO PREPORUKA

STATISTIKA UCG: Elektrotehnika, ekonomija i jezici najpopularniji

Izbor fakulteta, kao korak do buduće profesije, ne bi trebalo da bude stvar „balotaže“ ili puke slučajnosti jer je visokoškolsko usmjerenje prelomna stepenica koja određuje životni put, okruženje i radni angažman.

To ne znači da odluku što upisati treba doživljavati kao dramu, ali svakako da mlade ljude treba još tokom srednje škole pripremiti ili, bolje rečeno, „osvijestiti“ kako da načine pravi izbor između afiniteta, želja i mogućnosti, ali uvaže i perspektivu i održivost izbora, smatraju stručnjaci.

Da bi olakšao odluku budućim studentima, državni univerzitet nastoji da pomogne u izboru i ukaže na značajne aspekte prilikom odabira buduće profesije.

-Univerzitet Crne Gore priprema informator o studijskim programima sa pratećim ishodima učenja, organizuje otvorene dana na fakultetima, učestvuje na sajmovima obrazovanja, dok su studentske službe univerzitetskih jedinica, Komunikacijski i PR centar i Karijerni centar u toku cijele godine otvoreni za sva pitanja potencijalnih kandidata o studijama. Potencijalni kandidati za upis o aktivnostima Univerziteta mogu se informisati i putem društvenih mreža Facebook i Twitter, i postaviti pitanja koja ih interesuju, na koje će u najkraćem roku biti odgovoreno- saopšteno je Pobjedi iz UCG.

Kako navode iz te institucije, cilj Univerziteta Crne Gore, a posebno kroz sprovedenu sveobuhatnu reformu koja je rezultirala usvajanjem novog modela studija (3+2+3) i nastavnih programa, je da studentima omogući sticanje naprednih znanja, mobilnost na evropskom prostoru visokog obrazovanja, ali i bolje zapošljavanje u zemlji i inostranstvu.

“Nastavni programi upodobljeni su sa programima referentnih evropskih univerziteta, a uvodi se i obavezna praksa, kao i izučavanje stranih jezika, posebno engleskog. Univerzitet Crne Gore, kroz rad Karijernog centra, podržava inovativno preduzetništvo i samozapošljavanje studenata, kao i saradnju sa državnim institucijama, kompanijama i biznis centrima”, kažu iz UCG.

Prema podacima Univerziteta, generalno posmatrano u periodu od 2012. do 2016. zabilježene su male oscilacije u broju upisanih studenata, a posebno u posljednje dvije godine kada je broj kandidata koji se upisuju na visokoškolske ustanove limitiran licencama Ministarstva prosvjete.Tako je u studijskoj 2016/2017. godini na osnovne studijske programe upisano ukupno 3.456 studenata. Najviše studenata je upisano na Ekonomskom fakultetu, 393, od čega 121 na budžetu, a 272 kao samofinansirajući. Po broju upisanih slijedi Elektrotehnički fakultet sa 332 (123 na budžetu), zatim Filološki fakultet sa 325 primljenih studenata (195 na budžetu). Nakon jezika, najviše je upisano na Filozofskom (292) i Pravnom fakultetu (269), slijede Pomorski (262), Medicinski (246) i Prirodno-matematički sa 233 studenta.

-Na nekim od tehničkih fakulteta bilježi se rast broja upisanih studenata u odnosu na prethodne godine (Mašinski i Metalurško-tehnološki). Interesantno je da su u studijskoj 2016/2017. u prvom roku upisana sva budžetska mjesta na ETF-u, pravu i političkim naukama… Napominjemo i da je upisna politika na Univerzitetu Crne Gore prilično liberalna, ako se ima u vidu da ne postoje prijemni ispiti u klasičnom smislu, već se kandidati upisuju na osnovu postignuća u toku srednjoškolskog obrazovanja-navode iz Univerziteta Crne Gore.

U javnosti ima stavova da bi trebalo mijenjati upisnu politiku, posebno u pogledu uvođenja obaveznog prijemnog ispita koji je nekada bio na snazi.

-Uvođenje prijemnih ispita na svim fakultetima, ne samo pojedinim, napravilo bi jasnu selekciju onih koji žele da se obrazuju i usavršavaju u zavisnosti od svojih mogućnosti, a samim tim svaka fakultetska diploma bi dobila na značaju, kao i cjelokupan sistem obrazovanja- smatra izvršna direktorica Centar za javne politike Jelena Milićević.

Iz te nevladine organizacije smatraju da generalno upisna politika na fakultetima nije dobra i da za posljedicu ima porast broja visokoškolaca na Zavodu za zapošljavanje.

“To je ozbiljan problem kako za društvo, tako i za cjelokupan ekonomski razvoj države. Saradnja između samih ustanova visokog obrazovanja, Ministarstva i Zavoda za zapošljavanje, kao i drugih relevantnih institucija mora biti unaprijeđena. Usklađivanje obrazovanja sa potrebama tržišta mora biti prioritetno.Najveći broj ponude i tražnje je kod grupe zanimanja iz oblasti društvenih nauka i to su ekonomisti, pravnici, nastavnici. U odnosu na broj postojećih radnih mjesta sektor visokog obrazovanja proizvede do 3,5 puta više kadra”, kaže Milićević.

Prema njenim riječima, ono što nadležne institucije u državi moraju uraditi su redovne analize tržišta rada, kao i analize nacionalnih strategija i pravaca razvoja, izmjene kriterijuma na studijskim programima.

Milićević ističe da je potrebno kroz edukativne radionice dodatno pomoći srednjoškolcima da pravilno izvagaju budući izbor.

-Ako uzmemo u obzir da su 30 odsto srednjoškolaca gimnazijalci, dok je preostalih 70 odsto iz srednjih stručnih škola, uopšteno možemo reći da su mogli da izgrade sliku o budućem nastavku školovanja na osnovu nastavnih programa. U posljednjih par godina njima se nude izborni predmeti koje biraju u skladu sa afinitetima i to može biti određeno rješenje. Smatram da bi motivacione radionice u organizaciji visokoobrazovnih institucija za svršene srednjoškolce mogle pomoći u prepoznavanju afiniteta i interesovanja, kao i donošenju odluke o profesionalnoj orjentaciji. Isto tako budućim studentima moraju još više biti dostupne informacije o deficitarnim strukama u Crnoj Gori, kao i koliko visokoškolaca, sa kojim diplomama fakulteta se nalazi na Zavodu za zapošljavanje bez posla. Ovo iz razloga što vjerujem da bi uvid u te podatake uticao na odabir fakulteta- kaže sagovornica.

Sa druge strane, neke studije ne gube na popularnosti, iako se zna da veliki broj studenata bira te smjerove. Tako, i pored činjenice da se godišnje sa državnog, privatnih fakulteta kao i visokoškolskih ustanova iz inostranstva dešava veliki priliv, recimo, stručnjaka ekonomske struke, studije ekonomije konstantno su u vrhu liste prilikom izbora budućih visokoškolaca.

Dekan Ekonomskog fakulteta UCG u Podgorici docent dr Nikola Milović ističe da je, prije svega, mogućnost zaposlenja zbog ponude mjesta na tržištu rada to što ekonomske nauke čine magnetom za studente.

-Sem toga, ekonomska nauka se stalno razvija i nudi nove aktivnosti koji se manifestuju kroz različite oblike formiranja potpuno novih zanimanja.Dugogodišnja tradicija u organizaciji nastave, kvalitet nastavnog kadra, konstantna modernizacija nastavnih planova i praćenje aktuelnih trendova u razvoju ekonomske nauke čine dodatno Ekonomski fakultet atraktivnim za buduće visokoškolce. Takođe, kroz proces akreditacije, u susret upisu nove generacije studenata, reformisali smo sve studijske programe i usaglasili ih s praksom vodećih fakulteta u evropskom obrazovnom prostoru. Novi nastavni plan i program u krajnjem će rezultirati da diploma svršenih ekonomista bude dodatno usaglašena s potrebama tržišta rada- ističe Milović.

Na pitanje da li postoji bojazan od prevelikog broja kadrova, ili diplomirani ekonomisti lako pronalaze mjesto na tržištu rada, Milović ističe da se diplomirani studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore relativno brzo izbore za svoje mjesto na tržištu rada.

Izvor: Pobjeda/rtcg.me