DRUŠTVO SLAJDER

PREDSTAVLJAMO: JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje ,,Petar II Petrović Njegoš” u Baru

 

Pune tri decenije rada, stvaralaštva, otkrivanja, edukovanja i podsticanja muzičkih talenata ispisale su istorijat Škole za osnovno muzičko obrazovanje ,,Petar II PetrovićNjegoš” u Baru oblikujući ujedno i kulturni život grada.

O interesovanju barske djece za muzičko obrazovanje govori činjenica da je u ovoj školi muzičko znanje steklo više od 2400 učenika. Najtalentovaniji su nastavili muzičko obrazovanje i po završetku akademije izgradili i profesionalnu karijeru ili pak nastavili da znanja prenose mlađim generacijama. Tako, sada  u Muzičkoj školi radi 37 nastavnika, od kojih su 14 bivši učenici. Svojim zalaganjem i stručnošću svi daju značajan doprinos unapređenju rada škole, prenoseći svoja znanja i umijeća i obogaćujući muzički život grada i države.

Do osnivanja i početka rada škole za muzičko obrazovanje došlo je septembra 1983. godine. Novoosnovana muzička škola postala je radna jedinica Kulturnog centra, u čijem sastavu su bili Dom kulture, Muzej, Galerija, Biblioteka i Arhiv. Škola za muzičko obrazovanje počela je rad u zgradi bivše Carinarnice u Baru koja je adaptirana za potrebe škole poslije katastrofalnog zemljotresa 1979.godine. U zgradi je bilo 11 učionica za klavir, harmoniku i gitaru. Osnovani su odsjeci klavir, harmonika, gitara, klarinet, violina.

U sastavu Kulturnog centra Bar škola je ostala do 1990. godine, kada je postal samostalna ustanova i na prijedlog organa škole i uz saglasnost Skupštineo pštine Bar, dobila danšnji naziv. Takođe, škola je preseljena u zgradu Gimnazije „Niko Rolović“, u kojoj joj je dato na upotrebu 1150m2 školskog prostora i to bez naknade.

Ove godine Školu pohađa 448 učenika. Muzičko obrazovanje odvija se kroz individualnu   i grupnu nastavu, na devet odsjeka: klavir, harmonika, gitara, flauta, violina, violončelo, truba, horna, solo pjevanje, te različiti kamerni sastavi, orkestar i horškole.

Direktorica, mr Aleksandra Vojvodić- Jovović kaže da su sve aktivnosti Škole usmjerene su ka unapređenju nastave.

-Organizujemo seminare za učenike na kojima afirmisani umjetnici rade sa talentovanim đacima, razvijamo i njegujemo partnerske odnose sa drugim školama, podstičemo samostalnost nastavnika pri izboru nastavnih sadržaja, metoda i oblika rada. Naši mladi talenti u posljednjih 10 godina osvojili su pregršt prestižnih nagrada na državnim takmičenjima: 15 specijalnih, 79 prvih, 66 drugih i 49 trećih nagrada. U posljednje tri godine, na međunarodnim takmičenjima, klavirski odsjek je osvojio tri specijalne nagrade, 12 prvih, 7 drugih i 6 trećih nagrada u Parizu, Rimu, NovomSadu i Bečeju; gitarski odsjek: 5 zlata i 1 srebro; flauta: 5 srebrnih i 2 bronze; harmonika: 1 specijalnu nagradu i 2 zlata.

Uspjeh učenika na našoj i međunarodnoj sceni, svakako ne bi bio ovako dobar da nijesu sa njima svojski radili mentori, profesori naše Škole, a roditelji prepoznali posvećenost njihovoj djeci, zbog čega su nas uvijek podržavali i sarađivali sa nama-rekla je Vojvodić-Jovović.

Dobra saradnja, međusobno uvažavanje i podrška omogućavaju ostvarivanje misije Škole: da kvalitetnim nastavnim kadrom i zalaganjem ponudi različite sadržaje koji podstiču lični razvoj i muzičko obrazovanje svakog učenika i pruži značajan doprinos u ostvarivanju kulturnih i muzičkih događaja u Baru i Crnoj Gori.

Mn.M.