ART PREPORUKA

GODINA OD SMRTI JADRANKE STOJAKOVIĆ: Heroina iza sebe ostavila djelo za nezaborav (video)

Prije tačno godinu preminula je Jadranka Stojaković, jugoslovenska pjevačka diva, kantautorka i slikarka. Njene pjesme ,,Sve smo mogli mi”, ,,Ima neka tajna veza”, ,,Što te nema” nikada neće biti zaboravljene. Ali, sve su dodatno osjenčene tugom zbog sudbine ove velike umjetnice.
Jadranka je preminula prošle godine u penzionerskom domu „Ivan Pavao” u Banjaluci, a tome su prethodile godine tragedija, mučenja, borbe sa bolešću i zaboravom.

Rođena je Sarajevu, gdje je i počela sa jedinstvenom karijerom. Tokom kasnih 1970-ih počela se baviti obradom bosanskih sevdalinki. Radila je i muziku dječje emisije Televizije Sarajevo, te napisala uvodnu temu za XIV Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine.

Kako je Jadranka Stojaković počela da svira gitaru?

Još kao tinejdžerka, družila se s prijateljicom koja je svirala gitaru, ali ju je uvijek ljubomorno zaključavala u kutiju.

– Jednom je slučаjno ostаvilа, a jа je uzmem, i udri, mаjčin sine! Kroz dvа-tri sаtа znаlа sаm nekoliko pjesmicа i tаdа mi je prijаteljicа dozvolilа dа svirаm. Kаsnije sаm i jа kupilа gitаru, pа sаm se čаk predomišljаlа dа li dа se upišem u srednju muzičku ili srednju školu zа primjenjenu umjetnost. Dа sаm tаdа pošlа u muzičku, svirаlа bih klаsiku i vjerovаtno nikаd ne bih kročilа u ovu zаbаvnu muziku – prisjećala se Jadranka Stojaković svoje mladosti u jednom intervjuu 1975. godine.

Ono što je uslijedilo nakon toga bila je karijera najpoznatije kantautorke iz bivše Jugoslavije.

Najčešće je nastupala sama uz gitaru, povremeno dodajući solo na usnoj harmonici, onako kako je to radila Džoan Baez. Nije se mnogo obazirala na trendove, mnogo važnje joj je bilo da može stati iza pjesme i poezije koju pjeva.

Jadranka je 23 godine živjela u Japanu. Tokom rata, u njen stan u Sarajevu je ušao nepoznati čovjek i na prevaru ga preprodao. Kad je iz Japana došla na sahranu sestre, na putu do groblja, u autu ispred njenog joj je poginula druga sestra.

A onda 2010. na turneji u Japanu Jadranka je pala izlazeći na binu. Dopuzala je do stolice sa koje je trebalo da svira i pjeva i ipak održala koncert.

– Noge su mi postepeno otkazivale dok nisam postala potpuno nepokretna – prisjećala se.
Stanje joj se samo pogoršavalo. Pred kraj života je jedva mogla i da govori. Zato je njen duh bio netaknut.

– Interesantno je to kada se u životu čovjek zapita šta je to sreća i koliko svjesno utičemo na svoje pozitivne misli, na svoja dobra djela. Ako mene danas pitate šta bih željela, to bi se odnosilo na sve. Voljela bih da ljudi razmisle o sebi i o svom životu – rekla je Jadranka za ,,Dnevni avaz” u jednom od posljednjih intervjua koje je dala.

Tada je otkrila i da su je svi zaboravili, a muziku i dalje sanja.

– Ne mogu se sjetiti ko mi je dolazio u posljednje vrijeme. Nema više mene. To je to, nemam ni glasa. Ne mogu više, bolest mi je uzela sve. Ne mogu više da sviram, ali često sanjam muziku. Živim cio život s njom i kao da imam koncerte dok spavam. Još mogu da je osjetim, još mogu da je čujem… – govorila je.

Izvor: Noizz.rs/RadioSarajevo.ba

kud duga