ART SLAJDER

DIMIĆ OTVORILA MEĐUNARODNI PODGORIČKI SAJAM KNJIGA I OBRAZOVANJA: Čitanje nas uvijek dovodi ponovo sebi

Dvanaesto izdanje Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, u organizaciji izdavačke kuće ,,Nova knjiga” i Ministarstva prosvjete, otvoreno je večeras u garažnom dijelu tržnog centra ,,Delta city” i trajaće do 9. maja. Sajam je otvorila dobitnica NIN-ove nagrade za roman godine ,,Arzamas” Ivana Dimić koja je tom prilikom istakla  da se osjetila privilegovanom kada je vidjela da se na sajmu knjiga nalazi izložba Dada Đurića i neke knjige koje je željela da kupi.
– Postoji nekoliko stvari zbog kojih će knjige uvijek biti aktuelne. Dok je ljudi, dotle će biti i književnosti i knjiga. Mi ljudi smo lijeni i volimo da skakućemo od predrasude do predrasude i da ne mislimo svojom glavom. Čitanje nas uvijek dovodi ponovo sebi, dovodi nas kritičkom mišljenju, tome da imamo mišljenje o realnosti koja nas okružuje, i samim tim što nam omogućava da se ratosiljamo predrasuda u mišljenju i da mislimo sopstvenom glavom, omogućava nam prostor slobode koja je za svakog čovjeka od nasušnog značaja. Zato mislim da je ovakav događaj, sajam knjiga, veoma bitan za grad, narod i međunarodnu zajednicu i da svako od nas treba da ima u svom srcu osjećanje svečanosti kada se ovako nešto zbiva – zaključila je Dimić.
Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović istakla je da se malo koji grad i država mogu pohvaliti ovakvim sajmom, ,,gdje na jednom mjestu imate, ne samo priliku da izaberete omiljenu knjigu, već i priliku da vidite šta naše obrazovne ustanove nude, a isto tako vi koji tražite posao da izaberete ovdje poslodavce i nađete pravi posao”.
– Mi u obrazovanju mislimo da nije naodmet ponavljati svakog dana koliko je važna knjiga, zato što u tom svijetu vi ste duhovno bogatiji. Ništa manje važan nije ni segment obrazovanja, ističući posebno značaj karijerne orijentacije. Zato naših 11 obrazovnih ustanova, uključujući i dvije stručne škole, će pomoći najmlađima da izaberu svoju buduću profesiju – kazala je Kurpejović.
,,Čitaj da bi živio”, poručila je na kraju svog izlaganja.
Direktor izdavačke kuće ,,Nova knjiga” Predrag Uljarević rekao je da očekuje da će ovaj sajam biti velika promocija izdavaštva i obrazovanja.
– Vjerujem da će 12. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja biti uzbudljivo mjesto otkrića novih knjiga, ali i novog susreta s knjigama koje su nam u nekom trenutku značile mnogo ili su nas čak mijenjale. Ovaj sajam u prvom redu promoviše čitanje i čitaoce. Vjerujem da će zbog toga biti prihvaćen, ne samo u domaćoj javnosti nego i u regionalnim okvirima – kazao je Uljarević.
On je dodao da se iz godine u godinu povećava broj izdavača iz regiona.
–  Sajam povezuje ljude i promoviše društvene vrijednosti i događaje. Stvarajući Sajam kao prostor za knjigu, stvorili smo prepoznatljiv događaj u kulturnom i društvenom životu Podgorice i Crne Gore – rekao je on.
Uljarević je imao i poruku za čitaoce.
– Imamo svijet za tebe. Zakoračite u taj svijet i nećete se pokajati. Istražite taj svijet. Biće to najbolje mjesto u najboljem društvu. Upoznajte taj svijet i uživaćete – poručio je Uljarević.
Zemlja-gost ove godine je Rumunija. Ambasador Rumunije u Crnoj Gori Ferdinad Nagi kazao je da je velika prilika što mogu sa posjetiocima da podijele bogatstvo rumunske kulture, te da je dobro da ovakav sajam postoji kao podsjetnik da su knjige tu i da ih treba čitati.
– Mi imamo izreku da je kultura neke zemlje najbolji njen ambasador. Zajedno sa Nacionalnim udruženjem rumunskog sela želimo da kažemo koliko je važna poruka koju prenosimo mladima. Bitno je pričati im o tome koliko je važno pročitati dobru knjigu, jer, nažalost, u ovom dobu kompjutera, ponekad u potpunosti zaboravimo da otvorimo knjigu – naglasio je Nagi.
Rukovodilac umjetničkog sektora i muzejski savjetnik u CSUCG Marina Čelebić, u ime organizatora izložbe Dada Đurića, rekla je da je Centar od 95 njegovih radova, koliko ih ukupno posjeduje, izdvojio sliku ulje na platnu i 24 grafike.
– Mapa od 24 grafike pod nazivom ,,Laste i neke poznate, manje poznate i nepoznate ptice” jasno pokazuje Dadov filozofski i likovni odnos prema prostoru i životu i dopunjava naše saznanje i predstavu o njemu – istakla je Čelebić.

Sjutra od 11 do 12 sati slijedi predstavljanje Gimnazije “Slobodan Škerović”, od 12.30 do 13.30 sati predstavljanje SSŠ ,,Spasoje Raspopović”, od 14 do 15.30 Centar za stručno obrazovanje promoviše stručno obrazovanje, od 17 do 17.30 svoju promociju imaće Dejan Lučić, od 18 do 18.30 Ivana Dimić, od 19 do 19.30 Rumunija će imati izložbu narodnih nošnji, od 20 do 20.30 promociju će imati i Marko Tomaš, dok će od 21 do 21.30 sati veče zatvoriti Nada Vojinović svojom izložbom fotografija.
Ulaznica za Sajam i ove godine simbolično košta  euro. Sajam će biti otvoren do 9. maja, a radno vrijeme je od 10:30h do 21:30h.
 

This slideshow requires JavaScript.

B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga