ART PREPORUKA

PROGRAM KIC-A ZA MAJ I JUN: Aleksandra Radović, Divanhana, premijera predstave ,,Bez oblika”…..

KIC Budo Tomović i ovoga puta pripremio je bogat program, pa će tako publika biti u prilici da uživa u koncertima Aleksandre Radović, dokumentarnom filmu o turneji ,,Divanhane”, ciklusu filmova Džonija Depa i Al Paćina, premijeri predstave ,,Bez oblika” rađene po tekstovima grupe ,,Van Gogh”…
Koncert Aleksandre Radović biće 27. maja u KIC-u. Ulaznice se po cijeni od 10 eura mogu kupiti i rezervisati od srijede, 3. maja na biletarnici KIC-a (020 664 237).
– Velikim uspjehom smatram što se još uvijek ne stišavaju burne, brojne pozitivne reakcije kako povodom spektakularnog KIC-ovog mjuzikla ,,Poruka sa Saturna”, tako i zbog velikog jubilarnog koncerta povodom 70 godina Folklornog ansambla KIC-a ,,Budo Tomović”, kao i zbog drugih programa. Zbilja sam ponosna kao čelnica ove institucije, što mi u KIC-u pokazujemo i dokazujemo – i sa ograničenim budžetskim sredstvima ali sa velikim pregalaštvom i trudom, uvezivanjem i povezivanjem sa kreativnim pojedincima, NVO-ima, institucijama, kulturnim centrima i sponzorima – da su čuda moguća i da se dešavaju na Velikoj sceni KIC-a – istakla je otvarajući današnju press konferenciju direktorica Snežana Burzan.
Kulturno – informativni centar „Budo Tomović“ organizovaće od 3. do 5. maja „Dane DODEST-a“ (DODEST – Dom omladine dramski eksperimentalni studio Titograd), a podgoričkoj publici predstavljamo pet DODEST predstava – 3.maja – „Krug“ i „Pijanista“; 4.maja – „Mir“ i „Kučkini sinovi“ i 5. maja – premijernu predstavu „Bez oblika“.
– Podsjećamo, DODEST već više od 40 godina prezentuje mnogo više od novih amaterskih i eksperimentalnih pozorišnih trendova, ne dozvoljavajući da podgorička i crnogorska teatarska sredina ostane na margini – kažu iz KIC-a.
Muzički KIC-program u maju otvara Međunarodni festival dječijeg stvaralaštva ,,Kinotavrik” koji će i ove godine na kreativan način afirmisati dječije stvaralaštvo, ljepotu muzike, plesa i glume (3. maj). Koncert pobjednika tradicionalnog Muzičkog festivala mladih Crne Gore biće u našoj Velikoj sali održan 18. maja, a u okviru projekta Festival savremenog klavira „Fortepiano” Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ 29. maja biće organizovan koncert mlade crnogorske pijanistkinje Marije Skender.
Koncerte će održati i plesna škola ,,Dream” (20.maj), zatim Kulturno – umjetničko društvo ,,Željezničar” (24. maj), a nastupiće i interpretator crnogorskih izvornih pjesama Novak Laketić (30. maj).
Grad Podgorica podržava od 2-4.juna festival CITY GROOVE, a ove godine ugostićemo – DJ Bob Sinklera, Morčibu, Džibonija, Kvin tribjut bend, Psihomodopop, i druge, kažu iz KIC-a.
U okviru filmskog programa, od 23. do 26. maja prirediće reviju posvećenu slavnom holivudskom glumcu Džoniju Depu, a prikazaće: 23. maja – ,,Ed Wood” (1994), 24. maja – ,,Mrtav čovjek” (1995), 25. maja – ,,Benny & Joon” (1993) i 26. maja – ,,Donnie Brasco” (1997).
Crnogorsku premijeru dokumentarnog filma “Zukva” koji donosi priču o koncertnoj turneji bosansko – hercegovačkog sevdah benda ,,Divanhana” organizovaće 11. maja. Autori filma su članovi benda Neven Tunjić i Nedžad Mušović.
Dio dramskog programa biće i premijerna gostovanja predstava iz zemlje i okruženja, pa ćemo pozorišnu predstavu ,,Sama je tražila“ rediteljke Ksenije Krnajski ugostiti 8. maja, dodaju iz KIC-a. Monodrama ,,Pometnje Pitomca Terlesa“ koja je nastala po istoimenom romanu autora Roberta Muzila, a u režiji i izvedbi Zorana Rakočevića biće organizovana 15. maja. Naši najmlađi uživaće 19. maja u predstavi ,,Da sam neko ko vlada planetom” (6+) koju izvodi pozorišni glumac Radojica Stanković, poznatiji kao Šanta Panta.
Maj u KIC-u biće i u znaku brojnih književnih promocija, a posebno ističemo promociju petog broja književnog časopisa ,,Script” i predstavljanje poezije članova KIC-ovog Foruma mladih pisaca kojoj je posvećen separat Poetae novi (31. maj), kažu iz KIC-a. Predstaviće novo izdanje Radojke Mugoša Petrić „Ne dam da ljubav umre“ 10. maja, organizovaće književno veče Brankice Damjanović (19. maj) i predstavi knjigu ,,Žene sve mogu – Uspješne žene Crne Gore” Triva Zolaka (24. maja).
Sa izložbom slika pod nazivom ,,Utisci” podgoričkoj publici 15. maja predstaviće se Vladimir Fuštić, a 26. maja organizovaće i izložbu fotografija ,,Podgorica na razglednicama s kraja XIX vijeka” autora Zorana Fatića.
– Od junskih KIC programa najavimo da ćemo tradicionalno sa Francuskim instututom, a ove godine i sa Societe general bankom obilježiti Svjetski dan muzike 21.jun i to – koncertom francuskog džez pijaniste i kompozitora Baptist Trotinjona koji će predstaviti novi album ,,Chimichurri”, u duetu sa argentinskim perkusionistom Mininom Garajom – saoštavaju iz KIC-a.
Dio junskog repertoara činiće i koncert orkestra učenika i nastavnika Umjetničke škole za muziku i balet ,,Vasa Pavić” povodom 70 godina rada škole (5. jun), godišnji koncert baletskog odsjeka Umjetničke škole za muziku i balet ,,Vasa Pavić” (1. jun) i godišnji koncert Muzičke škole ,,Andre Navara” (16. jun). Muzička škola iz Herceg Novog predstaviće se podgoričkoj publici cjevlovečernjim koncertom 9.juna, a uživaćemo 27. juna i u premjernom nastupu novoformiranog KIC pop hora, pod dirigentskom upravom Saše Barjaktarovića, poručuju iz KIC-a.
Koreobajku ,,Knjiga o džungli” 8. juna premijerno će izvesti Baletska trupa ,,Allegro”, a svoj prvi solistički koncert 29.juna održaće i mlada violinistkinja Vukica Rašović.
U okviru filmskog programa u junu će prirediti od 12. do 15. reviju posvećenu Al Paćinu, dobitniku prestižnih nagrada i ikoni filma i kinematografske industrije uopšte. Prikazaće – 12.jun – ,,Miris žene” (1992), 13.jun – ,,Serpico” (1973), 14.jun – ,,Pasje popodne” (1975) i 15.jun – „Vrelina” (1995).
Promociju zajedničke knjige ,,Stihom govorim 5+” grupe autora organizovaće 19. juna, a 7. juna i podgoričku premijeru predstave ,,Primadone” koju izvode Tanja Bošković i Rada Đuričin.
– Podsjećamo Vas da smo tokom aprila organizovali oko 30 raznovrsnih kvalitetnih umjetničkih programa, koje je pratilo šest ipo hiljada posjetilaca. Ukoliko tome dodamo i predstave i publiku Gradskog pozorišta, učesnike javnih rasprava, konferencija i drugog čiji smo domaćini bili, u aprilu je više od 8 hiljada Podgoričana posjetilo neki od programa realizovanih u KIC-u – kažu iz KIC-a.
Učesnici današnjeg PRESS-a uz direktoricu Snežanu Burzan bili su: Zoran Šoškić, v.d. urednika dramskog programa KIC-a i urednici KIC-programa: Miodrag Miško Popović (filmski), Damir Hodžić (likovini) i Valentina Knežević (informativno-edukativni program).
Kao što ste navikli za većinu KIC-ovih programa u maju i junu ulaz besplatan. Karte za koncert Aleksandre Radović biće u prodaji od 3. maja. Biletarnica radi 9 – 20h, a za rezervaciju možete pozvati broj 020 664 237. Rezervacija karata važi tri dana.
Dobro došli!


B.R.

kud duga