ART PREPORUKA

MINISTARSTVO KULTURE: Crnu Goru na Venecijanskom bijenalu predstavljaju Ivana Radovanović i Adin Rastoder

Danas je u Centru savremene umjetnosti najavljeno predstavljanje Crne Gore na 57. Venecijanskom bijenalu umjetnosti.

Ovogodišnje, 57. izdanje Bijenala umjetnosti trajaće od 13. maja do 26. novembra sa temom Viva arte viva. Učestvuje 85 zemalja, među kojima je i Crna Gora, kao i 120 umjetnika po pozivu kuratorke Kristin Masel. Crnu Goru će ove godine predstavljati umjetnici mlađe generacije Ivana Radovanović i Adin Rastoder projektom Čovjek Human Uomo.

Na presu su govorili prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture, Nenad Šoškić, direktor Centra savremene umjetnosti i komesar Paviljona, Žana Filipović, kuratorka Paviljona, Ivana Radovanović i Adina Rastoder, umjetnici i Zdravko Delibašić, dizajner kataloga i ostalog promotivnog materijala.

Ministar Ljumović je istakao: “Ono na čemu ovogodišnji koncept Bijenala stavlja težište, jeste neodvojivost umjetnosti od samog života. Očigledno je da je takav tematski okvir nametnula nova, po mnogo čemu problematična stvarnost današnjeg svijeta. Njen karakter se, između ostalog, ogleda u povišenoj gordosti kojom je tehnički progres zaveo čovjeka, zbog čega nas umjetnost mora sve više usmjeravati ka onoj duhovnoj strani života, bez koje bi ljudska egzistencija u krajnjim konsekvencama ugrozila sopstvenu slobodu. Zato je danas, više no ikada, aktuelizovano pitanje odgovornosti umjetnosti, jer sloboda umjetničkog stvaralaštva jeste jedan od najbitnijih iskaza slobode individualnosti, a upravo ta sloboda život čini čudom, sa svim razđenostima, tajnama, ljepotama različitog, ali i svim tamnim kutovima koji životu nameću izazove za više, bolje i ljepše.“

„Raduje nas što su ovogodišnji crnogorski učesnici na Bijenalu upravo na tragu te zapitanosti nad sudbinom pojedinca i životom, jer njihovo nekonvencionalno problematizovanje kako formalnih tako i idejnih obrazaca savremene egzistencije, polazi od onih primordijalnih, arhetipskih i simboličkih postamenta umjetnosti, a takvi prosedei jesu ono što umjetnost čini odgovornom prema životu,“ dodao je Ministar.

Ministarstvo kulture je odabir umjetnika i projekta kojim će se Crna Gora predstaviti na 57. Venecijanskom bijenalu umjetnosti povjerilo Žani Filipović, istoričarki umjetnosti. Centar savremene umjetnosti Crne Gore je izvršni producent, a direktor Nenad Šoškić komesar. Odabiru je prethodio javni poziv, koji se prvi put kao model odabira uspostavio ove godine. Na konkursu je apliciralo 17 umjetnika. Kompletan posao učešća Crne Gore na ovoj prestižnoj smotri savremene umjetnosti realizovao je Centar sa saradnicima iz Crne Gore.

Otvaranje crnogorskog paviljona, u prostoru Palazzo Malipiero zakazano je za 12. maj u 17 sati.

kud duga

One Response to MINISTARSTVO KULTURE: Crnu Goru na Venecijanskom bijenalu predstavljaju Ivana Radovanović i Adin Rastoder