MAGAZIN PREPORUKA

SVIJET: Prvi leteći električni automobil na svijetu poletio u Minhenu (video)

Foto: Wired

Proizvodnja letećih električnih automobila posljednjih godina je postala najveći izazov brojnih kompanija, a minhenska kompanija za vazduhoplovstvo ,,Lilium” danas je napravila najveću prekretnicu kada je obavila prvi probni let sa njihovim prototipom letećeg automobila VTOL.
Naime, dvosjedni VTOL je uspio poletjeti i sletjeti u Minhenu, a kompanija je zabilježila i video snimak leta.
Tokom današnjeg testiranja, VTOL je letio na daljinsko upravljanje, a iz kompanije ,,Lilium” najavljuju kako će ovim automobilom uskoro provozati i prve putnike. Predstavnici ,,Liliuma” tvrde da ovaj automobil troši oko 90 odsto manje energije od bespilotnih letjelica, a može preći oko 300 kilometara uz maksimalnu brzinu od 300 kilometara na sat. Riječ je o potpuno električnom modelu automobila kojeg pokreće 36 propelera.
Najveći problem u dosadašnjoj proizvodnji letećih automobila je težina baterije, zbog čega automobili teško mogu poletjeti, postići brzinu i izdržati let. Patrik Nejten, suosnivač kompanije ,,Lilium” izjavio je kako će njihova baterija riješiti ovaj problem. – To je baterija koju možete naći u bilo kojem Teslinom uređaju. U poređenju sa drugim kompanijama, naš leteći automobil ima veoma nisku potrošnju energije – kazao je Nejten te dodao kako je sigurnost letenja najveći cilj ,,Liliuma”.
Izraelska kompanija Urban Aeronautics najavila je da će se njihov i ujedno prvi leteći automobil na tržištu naći 2020. godine. Međutim, predstavnici ,,Liliuma” su ih preduhitrili.

Izvor: klix.ba