ART PREPORUKA

PREMIJERA U CNP-U U NEDJELJU: ,,Mamu mu ko je prvi počeo” kao pitanje šta se dešava kada prestane blagostanje

Danas je na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta održana press konferencija povodom premijere predstave ,,Mamu mu ko je prvi počeo”, Dejana Dukovskog, u režiji Luke Kortine.
Predstava je diplomski rad studenata III godine studijskog programa Gluma u klasi redovnog profesora Branimira Popovića FDU Cetinje, a uvrštena je u redovni repertoar Crnogorskog narodnog pozorišta u okviru Scene Akademija. Premijerno će biti izvedena u nedjelju 23. aprila u 20:30h na Sceni Studio, na dvadesetogodišnjicu praizvođenja ovog komada Dejana Dukovskog u Makedonskom narodnom teatru u Skoplju.

U predstavi igraju: Goran Vujović, Milica Šćepanović, Marko Todorović, Vanja Jovićević, Vukan Pejović i Anđela Radović.

Autor Dejan Dukovski kaže da je tekst pisao ,,početkom nesrećnih devetesetih na ovim prostorima”.
– Na neki način to je bila reakcija pogleda na rat iz blizine. Ogorčenost tog pogleda osjeća se i u tekstu. Ogorčeni pogled palih anđela. Nisam htio da pišem o ratu ili da komentarišem tadašnju politiku i vojne strategije, tekst je omaž mitskih pozorišnih situacija o ljubavi i ratu, seksu i nasilju. Sve scene su replika već postojećih scena svjetske dramaturgije. Pretpostavio sam neke stvari… Kao na primjer da je mladi lik Šekspirovog Hamleta mogao u Viternbergu da sretne već ostarjelog punog znanja dekadentnog Marlovog Fausta. Naučio da sumnja. Kao što sam tih godina naučio i ja – rekao je Dukovski.

Reditelj Luka Kortina ističe da je shvatio ,,,da treba da se osvrnem na stare stvari i predstavim ih u novom svijetlu”.
– Drama „Mamu mu jebem ko je prvi počeo“ mi je sama nametnula pitanje šta se dešava kada prestane blagostanje, odnosno stanje u kojem ne postoje posljedice, i počne život. To je bio trenutak kada sam odlučio da radim predstavu po ovom tekstu, jer proces predstave je jedini način za razumijevanje pitanja i dobijanje odgovora. Saradnja sa novom generacijom glumaca, kao i princip po kojem svi oni igraju više likova, mi je pomogla naći univerzalni smisao za ovaj tekst u kojem oni kroz svaku scenu proživljavaju jedan cijeli život – kazao je Kortina.

Autorski tim čine:
Dramaturg: Balša Poček
Scenografija: Ivanka Vana Prelević
Kostimografija: Tijana Todorović
Scenski pokret: Tamara Vujošević Mandić
Muzički saradnik: Rade Vukčević
Asistent režije: Balša Poček
Asistent kostimografa: Ana Krgović
Izvršna produkcija: Janja Ražnatović

Profesor na predmetu Govor: Dubravka Drakić
Profesor na predmetu Glas: Larisa Dašić-Simović
Saradnik u nastavi na predmetu Gluma: Anđelija Rondović
Saradnik u nastavi na predmetu Pokret: Julija Milačić

This slideshow requires JavaScript.


Foto: Duško Miljanić

kud duga