ART PREPORUKA

PREMIJERA ,,NAJOKRUTNIJEG ČOVJEKA” U KRALJEVSKOM POZORIŠTU: Crnogorsko-italijanski tim u istorijskom putovanju traženja identiteta

Ogoljena scena sa tek jednim tepihom i stolom za kojim sjedi Virdžinija Vulf, svjetlom i zvukom koji nas vode na putovanje kroz istoriju. Takva naturalistička pozadina bila je sinoć u Kraljevskom pozorištu Zetski dom temelj za talenat glumaca u prvom izvođenju predstave Najokrutniji čovjek. Priču o konceptu moći i razvoju dočarala je italijanska rediteljka Monika Napo kao bajku u kojoj, iako ne eksplicitno rečeno, vrijeme nije linearno , a glavni junak putuje kroz sjećanja. U toj šetnji kroz vijekove, srijeće se sa Vladom Drakulom, Turčinom Fatihom, viktorijanskom autorkom Virdžinijom Vulf, boreći se neprestano za kap znanja o identitetu. Mnoga od tih pitanja intrigantnih kroz istoriju još su stvar borbe i u savremenom dobu.

„Odlična gluma, bili su sjajni. Iza scene sam osluškivala, bila je to tišina koja znači da je publika uključena u priču. Nadam se da će komad biti igran dugo, jer dotiče savremena pitanja. Kada otvorite novine vidite da se danas ljudi bore za svoje seksualne izbore, LGBT zajednica na Balkanu i u Evropi . Ova predstava naravno nije samo o tome, ali njena bit jesu sloboda i osobe koje želite u svom životu, dakako postavila je važna pitanja nad kojima će se publika zamisliti“, kazala je rediteljka Monika Napo.
„Izabrao sam sa namjerom 15. vijek i lik Mehmeda II jer je baš u tom periodu pitanje identiteta bio ključno, možda ste upoznati sa istorijskom pričom da je imao namjeru da postane hrišćanin što je bila ključna tema tog vremena i upravo sam odabrao to vrijeme kao relevantno za predstavu, jer se ona dotiče radikalnih pitanja“, kazao je autor teksta Đan Maria Ćervo.

Ova priča o ličnom rastu čija se pitanja vrte oko pojma moći, italijanskog pisca Đan Maria Ćerva, već je postavljena na scenama u Italiji i Beču. Ovoga puta, vizija koju je imala Monika Napo razlikuje se od stila u kome je Ćervo napisao tekst, režija se oslanja na naturalistički koncept praveći ubjedljiv kontrast.

„ Nema drugog načina da se priđe ovom komadu. Naturalizam i taj kontrast su idealan pristup. Morate prići priči sa druge strane . Baš to sam imao na umu kada sam zamišljao način na koji treba postaviti komad na scenu. Uvijek kažem rediteljima da „pošalju glumce na pijacu“ , da uproste sve i prizemlje svoj pristup tekstu. Doživio sam ovdje sjajno umjetničko iskustvo. Glumcima je ovakva strategija pisanja bila sasvim nova, bili su fantastični, ozbiljni u namjeri da proniknu u tekst. “, kazao je italijanski autor Đan Maria Ćervo.

Probe su trajale nešto više od mjesec, a rezultat koji su u drami o opštečovječanskim pitanjima pokazali glumci: Pavle Popović, Petar Novaković, Zoran Vujović, Aleksandar Gavranić i Ana Vujošević, publika je nagradila aplauzom. Ovo ohrabrenje iz gledališta, kao i rad sa evropskim umjetnicima Monikom Napom i Đan Maria Ćervom, po riječima nosioca vodeće uloge u predstavi, Voika Dobrite, daju vjetar u leđa mladom glumcu.

„Ovo je bio jedan lijep proces bez glumačke sujete i sa jednim lijepim prijateljstvom i pomaganjem, a večerašnje izvođenje je bilo veoma lijepo, publika je, čini mi se, fino prihvatila predstavu. Mi smo uživali dok smo igrali i sve u svemu ovo je bio jedan lijep i poučan proces. Nadam se da će ova predstava dugo igrati ali publika će u svakom slučaju odlučiti o tome“, kazao je Pavle Popović, glumac u predstavi.

Predstava Najokrutniji čovjek nastavlja niz koji su započeli komadi: Let iznad kukavičjeg gnijezda, Leptir, Jelena Savojska ( Fura dels Baus), Dokle pogled seže-koji su nastali pod okriljem programa Evropske unije Kreativna Evropa u okviru projekta EU Collective plays!. Po mišljenju ministra kulture Janka Ljumovića ovakvi programi za kulturu EU odlična su šansa za crnogorske umjetnike u smislu saradnje sa inostranim kolegama i prilike da se ove predstave vide i na evropskim scenama.

,,Večerašnja predstava potvrđuje zamiljiv koncept projekta koji povezuje umjetnike iz različitih zemalja koji zajedno kreiraju nove projekte u teatru. Kraljevsko pozorište Zetski dom ovim projektom inoviralo je i ponudilo publici osoben repertoar koji je konstituisan u specifičnom formatu, u produkcionom smislu to su niskobudžetni projekti, ali u estetskom daju zanimljiv i dobar rezultat. Saradnja u okviru ovog projekta doprinijeće daljim saradnjama i istraživanjima u sferi umjetničkog polja koje odražava evropski kulturni prostor i specifičnosti danas složenog identiteta u koji je potrebno uključiti naše umjetnike. Značaj projekta je svakako i u distribuciji, gostovanjima koja se ostvaruju”, kazao je ministar kulture Janko Ljumović nakon premijere komada Najokrutniji čovjek.

Scenografiju i izbor kostima potpisuje Monika Napo, dizajn svjetla Monika Napo i Mirko Radonjić, dok izbor muzike pripada Moniki Napo I Rajku Raduloviću. Komad Najokrutniji čovjek biće opet izveden u subotu 22.  aprila.

kud duga