ART PREPORUKA

NOĆ KNJIGE 2017-CRNA GORA JE DIO ŠIRE PRIČE: Humanitarne akcije, književne večeri, pokloni, popusti…

Marta Mihičić, koordinator manifestacije Noć knjige 2017, podsjetila je da se Noć knjige sjutra četvrti put obilježava u Crnoj Gori. Na stranici www.nocknjige.me mogu se vidjeti svi programi prijavljenih učesnika kao i na Noć knjige – Crna Gora Facebook.
Koordinator manifestacije je NVO Kultura plus koja okuplja zainteresovane učesnike, promoviše njihove programe i pruža organizacijsku podršku.
– Oko 40 institucija, udruženja i organizacija obilježava Noć knjige u Crnoj Gori. Očekuju vas razni popusti, gostovanja poznatih pisaca, scenski nastupi s ciljem da se podstakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturološkog artefakta, saopštila je Mihičić.
Uz promovisanje knjige, kulture čitanja, prevođenja, izdavaštva, biblioteka, autora i čitatelja, dodala je, ovakav događaj omogućuje i bolje povezivanje institucija, organizacija, neprofitnih i interesnih skupina te kompanija koje se bave knjigom. Samo saradnja knjižara, izdavača, medija i državnih institucija, te otvaranje vrata dijalogu između književne produkcije i publike može dati novi podsticaj u rješavanju problema statusa knjige, autora, prevodioca, izdavača i biblioteka.

Ovaj događaj je posvećen Svjetskom danu knjige i autorskih prava, koji je UNESCO ustanovio 1995. godine. Datum obilježavanja je 23.aprila jer su na taj datum umrli Servantes, Šekspir i Lope de la Vega. Istog su datuma i rođeni ili umrli i Moris Druon, Vladimir Nabokov, Josep Pla i neku drugi pisci.

S obzirom da se koncept manifestacije pokazao uspješan kada je 2012. prvi put organizovan u Hrvatskoj, organizatori su podstaknuli širenje manifestacije i izvan granica Hrvatske. Godine 2014. Noć knjige se prvi put održala u Sloveniji i Crnoj Gori, a od 2017. godine Noć knjige će se održati i u Bosni i Hecegovini. Zajednički koordiniramo aktivnosti i imamo isti vizuelni identitet. Dogodine se očekuje proširenje saradnje i na Mađarsku, Austriju i neke druge zemlje iz šireg regiona.

Širenje manifestacije podstaknuto je s ciljem međusobne saradnje, koja bi u budućnosti trebalo da rezultira razmjenom i gostovanjima autora, kao i boljim upoznavanjem s raznolikom knjižnom scenom uključenih zemalja. Noć knjige postala bi tako najznačajnija književna manifestacija ovoga tipa u regionu, ne samo po kvalitetnim programima već i po uspješnim modelima saradnje.

Udruženi u isto vrijeme i podstaknuti istim ciljem, možemo pokretati velike stvari i širiti dobre ideje…

Kemal Musić, direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, istakao je da Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije – Bijelo Polje i Centar za kulturu Bijelo Polje će u Noći knjige 21. aprila, od 18 h, organizovati program pod nazivom „I POEZIJA JE ŽENSKOG RODA – O FENOMENU ŽENSKOG PISMA“.
U pjesničkom dijelu nastupiće pjesnikinje Aleksandra Vučetić Perović, Arnela Kijamet, Redeka Čilović i Ivana Đukić, dok će o fenomenu ženskog pisma govoriti književni kritičar Radoman Čečović.

Renata Bulajić, direktorica Narodne biblioteka „Njegoš“ Nikšić, kazala je da je danas planirano da u 19 sati u Gradskoj kući, koja se nalazi u Gradskom parku, organizuju poetsko-muzičko veče.
– Ovo veče organizujemo u saradnji sa učenicima i profesorima Prve srednje stručne škole. Ulaznica će biti knjiga, poklon Biblioteci. 21. aprila, cijeli dan, ko dođe da se učlani u našu Biblioteku dobiće besplatnu članarinu za godinu. To su aktivnosti s kojima će naša Ustanova obilježiti ovu manifestaciju – istakla je ona.
NOĆ KNJIGA U GRADSKIM KNJIŽARAMA
U Gradskoj knjižari u Ulici Ivana Vujoševića 33 sjutra u 19 h započinje druženje sa jednim od autora izdavačke kuće Nova knjiga. U pitanju je jedan od najautentičnijih glasova savremene crnogorske književnosti, Nikola Nikolić, najavila je Milena Jovović, marketing menadžer Nove knjige.
Za sve posjetioce Gradske knjižare su pripremile i posebna iznenađenja u vidu različitih poklona koji uključuju pozorišne i bioskopske ulaznice, karte za ovogodišnji Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, jednodnevne izlete, kao i učešće u specijalnom programu vinskog puta.
Ljiljana Perišić, profesor jezika i književnosti te bibliotekar u OŠ „Njegoš“ Cetinje najavila je PROGRAM: LEKTIRA ZA DRUGA i akciju prikupljanja knjiga za školsku biblioteku sjutra u 18 sati.
Opis programa: Klub čitalaca u saradnji sa Preduzetničkim klubom OŠ „Njegoš“ organizuju akciju prikupljanja knjiga kako bi se proširio i obogatio knjižni fond za osnovnu školu, što će omogućiti učenicima da lakše i brže dođu do školske lektire.
Svi oni koji se budu odazvali akciji biće u prilici da odgledaju dvije predstave:

Dolazak Zmaja na Cetinje, predstava pozorišnog ansambla Mali princ, za koju su tekst, režiju, scenografiju, izbor muzike i kostima uradile učiteljice Jelena Bigović, Sanja Pejaković i Adrijana Petričević.

Ko nekad u osam, predstava po tekstu Tode Nikoletića, a u izvođenju dramske sekcije. Režiju, scenografiju, izbor muzike i kostima je uradila nastavnica Vesna Latković.
Ulaznica za predstavu je knjiga.
Program će biti otvoren za sve učenike i roditelje, koji će moći donirati i novac za djecu iz Doma u Bijeloj u okviru akcije Njihov osmijeh vrijedi više kojom rukovodi nastavnica Natalija Vujović. Donatorska kutija će se nalaziti u holu Škole.

Više o ostalim programima na www.nocknjige.me

Iz još nekih programa:

1. PROGRAM – Značaj i kriza knjige danas
Mjesto održavanja programa: JU Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“ i Kraljevsko pozorište „Zetski dom“
Vrijeme: 18h izložba i 19 h
Opis programa: Izložba iz fonda stare i rijetke knjige Narodne biblioteke i čitaonice „Njegoš“ biće otvorena u 18 h, u prostorijama biblioteke, a razgovori na temu razvoja književnosti, krize knjige u dobu novih tehnologija i uticaju elektronskih pomagala na nju održaće se na sceni ,,Zetskog doma“ sa početkom u 19h. Govoriće Boban Batrićević, mr istorije i Milan Marković, mr književnosti.

2. ,,Knjigama možemo sve“
Mjesto: Vrtić Kockica1 i Kockica2, , Podgorica,
Vrijeme: 21.04.2017 10:00 – 12:00
Radnja:
U vrtiću Kockica jedan i dva povodom obilježavanja „Noć knjige“ održaće se zabavno-umjetnički program i radionice pod nazivom ,,Knjigama možemo sve“. Vrtić će posjetiti pjesnici Slavka Klikovac i Novica Đurić.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Crne Gore.

UČESNICI NOĆI KNJIGE 2017:

Narodna Biblioteka „Stevan Samardžić“ Pljevlja
Knjižara Arto
Klub kulture Soba
Gradska biblioteka i čitaonica Kotor
JU Narodna biblioteka “Njegoš” Nikšić
OŠ “Dušan Bojović”, Župa Nikšićka
KIC Malesija
Biblioteka “Radosav Ljumović”, područno odjeljenje Tuzi
Knjižara Mamut
Narodna biblioteka Budva
OŠ “Njegoš” Cetinje
OŠ “Salko Aljković” Pljevlja
OŠ “Štampar Makarije” Podgorica
PPU Kockica
NVO “Cekon”
JPU “Đina Vrbica”
Ratkovićeve večeri poezije – Bijelo Polje
JPU “Eko bajka”, Pljevlja
PPU “Maša”
JPU Zagorka Ivanović, Cetinje
Osam Gradskih knjižara (četiri iz Podgorice, Nikšić, Petrovac, dvije u Igalu)
JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi
JU SMŠ „ Ivan Goran Kovačić“, Herceg Novi
Pomorska biblioteka Kotor
Centar za kulturu Bijelo Polje
OŠ Marko Miljanov, Podgorica
PPU Čarli Čaplin
JPU Ljubica V.Jovanović Maše
JU “Naša radost” Herceg Novi
JU Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“ Cetinje
Kraljevsko pozorište „Zetski dom“
Knjižara „So“ Herceg Novi
PPU ARTIĆ PINOKIO
OŠ ,,Ristan Pavlović“
Vrtić Dvor

kud duga