DRUŠTVO PREPORUKA

POD SLOGANOM ,,AKO BRINEŠ DOVOLJNO, ISPLATI SE”: Počinju Energetski dani Podgorice

Glavni grad i ove godine, nastavljajući tradiciju realizacije promotivno-edukativnih aktivnosti, organizuje Energetske dane Podgorice pod sloganom ,,Ako brineš dovoljno, isplati se.”

Godine 1992, u Rio de Žaneiru u Brazilu održana je konferencija Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i razvoju. Na konferenciji su učestvovali predstavnici 197 zemalja. Orijentisana prema održivom razvoju, ovo je bila prva konferencija koja je na globalnom nivou afirmisala ideju održivog korišćenja resursa i očuvanja životne sredine za buduće generacije. Ušteda energije i korišćenje obnovljivih izvora energije imaju jednu od važnijh uloga u zaštiti životne sredine, pošto su uobičajeni izvori energije do sada bili jedni od najvećih zagađivača na planeti. Korištenjem manjih količina neobnovljive energije, količina gasova koji proizvode efekat staklene bašte i dovode do ozbiljnih klimatskih promjena bi se u značajnoj mjeri smanjila. Primjenom savremenih tehnologija edukacijom i podizanjem svijesti utiče se na promjenu odnosa prema potrošnji energetskih i prirodnih resursa što otvara mogućnosti mitigacija i adaptacija na klimatske promjene što sa sobom nosi veći komfort življenja i značajnu uštedu finansijskih sredstava.

U skladu sa ovim svjetski aktuelnim problematikama, Glavni grad preduzima aktivnosti u cilju edukacije i podizanja svijesti građana na polju energetskog menadžmenta.

Svečano otvaranje Energetskih dana Podgorice održaće se u ponedjeljak, 24. aprila u 19:00 časova na Trgu nezavisnosti otvaranjem privremenog paviljona ,,EkoDom”. Ova instalacija u obliku stilizovane drvene kuće će biti simbol energetske efikasnosti ne samo u domaćinstvima već i u širem smislu tog pojma. Biće postavljena na glavnom gradskom trgu tokom trajanja čitave manifestacije kako bi građanima bile dostupne sve interaktivne instalacije koje će sadržati.

Naredni dan, 25. april će biti posvećen održivom transportu. U prostorijama EU Info centra u 11:00h će biti prezentovan biznis plan za bike sharing sistem u Podgorici; pričaće se o aktivnostima koje je Glavni grad sproveo i na kojima i dalje radi po pitanju projektovanja i izgradnje biciklističkih staza i o sigurnosti bisciklista u saobraćaju.

U srijedu, 26. aprila, u 11:00h u prostorijama EU Info centra održaće se konferencija propraćena mini-sajmom o održivim i štedljivim načinima grijanja sa osvrtom na kvalitet vazduha, zaštite šuma i biodiverziteta. Govoriće mr Jelena Knežević iz Ministarstva održivog razvoja i turizma i mr Vasilije Bušković iz Agencije za zaštitu životne sredine. Božidar Pavlović iz Ministarstva ekonomije će predstaviti projekat „ENERGY WOOD II – beskamatni krediti za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase“. Svoj prostor ovdje će imati i firme koje se bave ugradnjom sistema za grijanje na pelet, firme koje se bave proizvodnjom peleta kao i Alter-modus koji će predstaviti svoje aktivnosti iz oblasti energetske efikasnosti.

Sam kraj manifestacije obilježiće naši najmlađi sugrađani, djeca iz vrtića „Poletarac“ i „Đina Vrbica“ i Osnovnih škola „Vuk Karadžić“ i „21. maj“ koji će organizovati veliku priredbu u glavnoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 16:00h na temu Ugasite sijalice za neke buduće dječije smijalice.