PREPORUKA ZDRAVLJE

UPOZORENJE STRUČNJAKA: Čuvajte ljubimce od trovanja ovim vaskršnjim predmetima i jelima

Foto: petrecognition.com

Vaskrs je jedan od onih praznika gdje je posebnu pažnju potrebno obratiti i na kućne ljubimce, kažu stručnjaci za Mercury news. Postoji obilje hrane i predmeta specifičnih za ovaj praznik od kojih morate skloniti svoje ljubimce zbog trovanja koje nerijetko ima smrtonosne posljedice.

Ljiljani su standardna cvjetna dekoracija u proljeće, ali ljudi ne shvataju koliko smrtonosni mogu biti po mačke. Trovanje ljiljanima je jedno od najčešćih trovanja. Svi djelovi ljiljana, od latica do polena, su toksični za mačke i čak i od male doze može da se razboli. Toksini zahvataju bubrege i bez tretmana, to može biti smrtonosno. Simptomi su povraćanje, balavljenje, letargija i gubitak apetita.

Od ljiljana se mogu razboljeti i psi.

Vještačka trava takođe je štetna po kućne ljubimce. Problem nastaje kada vaš ljubimac pojede travu, koja onda može da omete crijeva, a dugi komadi obmotaju se oko jezika.

Tu je i čokolada. Uskršnji zeka toksičan je za pse. Tip čokolade, koliko se jede i veličina vašeg psa određuje koliko bolestan vaš ljubimac može postati. Mliječna čokolada, iako opasna, manje je toksična od tamne čokolade. Ako pas pojede zalogaj mlječne čokolade Uskršnjeg zeca, vjerovatno će biti u redu i boljeće ga stomak, međutim, veća količina može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. Ako niste sigurni koliko je pojeo čokolade, obratite se veterinaru za hitnu pomoć.

Ne zaboravite ksilitol koji može biti smrtonosan za kućne ljubimce. Šećerni alkohol koji se koristi kao zaslađivač u žvakaćim gumama bez šećera i bombonima bez šećera može ozbiljno da ugrozi zdravlje kućnih ljubimaca, a bez tretmana, imati i fatalne posljedice.

Jaja ne treba zanemariti. Bilo da su tvrdo kuvana ili plastična, opasna su po pse.

Hrana koja sadrži luk ili grožđe može biti štetna po kućne ljubimce. Tu je i šunka koja sadrži visok procenat masnoće i soli, te jedenje za posljedicu može imati proliv i dehidraciju.
B.R.