ART PREPORUKA

FILM SUFINANSIRAN OD MINISTARSTVA KULTURE: Ljumović i Čekić na snimanju Bulajićevog ,,Bijega do mora”

Novi film reditelja Veljka Bulajića, ,,Bijeg do mora”, snima se u Crnoj Gori od 11. do 14. aprila u Crnoj Gori. Ekipu filma su na snimanju, na padinama Lovćena, posjetili prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture i Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore.

Film se u Crnoj Gori snima na lokacijama na Lovćenu, na rijeci Cijevni i na Skadarskom jezeru. Ovo je poslednja sedmica snimanja, koje je počelo u prvoj nedelji marta u Rovinju, a nastavilo se na lokacijama u Istri i Gorskom Kotaru.

Glavna uloga u filmu povjerena je njemačkom glumcu, Thomasu Wlaschihi, čija je internacionalna karijera prepoznata kroz filmove ,,Munich“, Stevena Spielberga , „Berlin Falling“, Kena Dukena i serije „Crossing Lines“, i „Game of Thrones“.

Osim njega glavne uloge tumače hrvatske glumice Dijana Vidušin, Jadranka Đokić i Barbara Prpić dok ostalu glumačku ekipu čine hrvatski i crnogorski kao I glumci iz Makedonije i Njemačke: Gerd Rigauer, Goran Grgić, Vili Matula, Sabina Toziya, Mirko Vlahović, Dušan Bućan, Milan Pleština, Momčilo Pičurić, Srđan Grahovac, Nada Klašterka, Dančo Čevreski, Meto Jovanovski i drugi.

Veljko Bulajić osim režije potpisuje i scenario za ovaj film dok su koscenaristi Mirko Kovač i Paolo Finn. Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a, Ministarstva kulture Crne Gore i Agencije za film Makedonije a realizuje se uz pomoć Istarske županije, Istarske filmske komisije i Grada Pule. Producent filma je Gral Film iz Hrvatske a kooproducenti Dogma Studio iz Crne Gore i Geyzer Film Makedonije.

Vizija reditelja Veljka Bulajića najbolje je izražena u slijedećem citatu:
– Bez ideologizacije jedne ili druge ratne strane, film je zamišljen kao savremeni pogled, s distancom, neopterećen artikulacijom političkog i ideološkog kuta gledanja. Tu filmsku priču, o takozvanim „malim ljudima“ s obje zaraćene strane, obilježava okrutnost rata, a jednako i današnji život.

kud duga