PREPORUKA SPORT

ZASTRAŠUJUĆE: Borusija-Monako odložen, eksplozije u žbunju i kod hotela u kojem je njemački tim

Foto: Martin Meissner/AP

Strašan incident se dogodio pred četvrtfinale Lige šampiona, kada je došlo do tri eksplozije tik pokraj klupskog autobusa Borusije Dortmund, čiji su se igrači kretali ka svom stadionu na meč sa Monakom. On je odložen za jedan dan, i biće odigran u srijedu. Ono što je zastrašujuće je i to da je policija našla još jednu eksploziju pored hotela u kojem tim boravi.
– Naravno da je ovo izuzetno teška situacija za igrače. Međuti, oni su profesionalci i ubijeđen sam da će staviti sve ovo po strani i odigrati utakmicu. Loše se piše onima koji su pokušali da utiču na tim na ovaj način – rekao je predsjednik Borusije Rajnhard Raubal.
Portparol policije sjeverne Rajne-Vestfalije Gunar Vortman potvrdio je za agenciju Asošiejted pres da su se dogodile ,,tri eksplozije” u blizini klupskog autobusa, dok je klub saopštio da su tom prilikom polomljena dva stakla na autobusu u kome su bili igrači.
,,Bild” je naveo da se eksploziv nalazio u žbunju sa desne strane autobusa, na desetak kilometara od stadiona i da policija ispituje da li se radi o planiranom napadu.
Prema navodima samog kluba, povređen je jedino fudbaler Mark Bartra, koji je odmah prevezen u bolnicu. Detalji o njegovom stanju nisu još objelodanjeni, ali je ,,Velt” javio da su u pitanju posjekotine.
Meč je zbog ovog incidenta odložen za srijedu, 12. april, a počeće u 18.45. Prvobitno je početak utakmice je bio planiran za 20.45, što je standardni termin za Ligu šampiona.
Klub iz Dortmunda je odmah po incidentu saopštio putem spikera da nema opasnosti za publiku koja se nalazi na stadionu, a gledaoce je zamolio da ili ostanu malo duže na tribinama, ili da ih u miru, bez panike napuste.
Očevici, koji su dali izjave za ,,Bild”, navode da je eksplozija bila veoma snažna. ,,Mislio sam da je rat počeo”, rekao je jedan, dok je drugi bio ubijeđen ,,da će mu vrata izletjeti iz štoka”.
Kako javlja ,,Velt”, na mjestu na kome su se dogodile eksplozije policija je oko 21 sat počela da koristi i specijalne dronove, kako bi iz visine brže pregledala okolinu i ne bi li utvrdila ima li drugih sumnjivih stvari koji bi mogli da skrivaju eksplozivne naprave.
A dok su se tribine ,,Vestfalena” praznile, fudbaleri Monaka su riješili da ostanu na stadionu i – odrade trening.
Policija, koja je imala mnogo opasniji zadatak od fudbalskog, oko 21.30 je zatvorila prilaze mjestu ekplozije i to u krugu od 500 metara, tvrdeći da je ,,pronašla još nešto”, javlja Bild, ali ne navodi o čemu se tačno radi, pošto ni bezbjednosne snage to nisu saopštile.

Foto: Maja Hitij/Getty Images

Podrška
Ministar pravde Hajko Mas je putem Tvitera istakao da je šokiran onim što se dogodilo, a Borusiji je poručio ,,You'll never walk alone” (,,Ti nikada nećeš koračati sam/a”), što su stihovi poznate pjesme koja je himna navijača Liverpula i Seltika, ali je i u Borusiji često koriste.


Podršku su pružili mnogi članovi njemačke Bundeslige, najviše fudbaleri, ali se oglasio i minhenski Bajern, koji je Marku Bartri i svom velikom rivalu, Borusiji, poželio sve najbolje:


Izvor: Sport Blic