KULTURA PREPORUKA

„PORUKA SA SATURNA“: Muzička bajka o bluzu koji će spasiti svijet

Premijerom džez mjuzikla za djecu “Poruka sa Saturna” američkog kompozitora Ilaja Jamina u KIC-u “Budo Tomović” otvorena je manifestacija Mjesec poštovanja džeza.

“Poruka sa Saturna” priča je o tri tinejdžera Meri, Lu i Vilijamu koji pokušavaju da spasu Mliječni put koji izumire. Sa Saturna im stiže poruka da je jedini spas sviranje bluza. Kako bi otkrili tajne ovog muzičkog žanra i spasili galaksiju tinejdžeri se upoznaju sa četiri osnovna elementa zemljom, vodom, vazduhom i vatrom, od kojih svaki krije pojedinosti džeza.

U mjuziklu su uloge povjerene učenicima niže i srednje Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić”, a pored njih su dvije vokalne grupe učenika podijeljene u uloge Asteroida i Sazvježđa, gudački kvartet učenika i džez ansambl nastavnika škole. Reditelj mjuzikla je Zoran Rakočević.

Kako je nakon premijere istakao autor mjuzikla Jamin Ilaj izuzetno je zadovoljan reakcijom podgoričke publike, ali više od svega raduje ga saradnja sa podgoričkim učenicima.

-Tokom cijelog igranja publika nas je jako pomno pratila, pjevali su sa nama i tapšali. Ali, više od svega zadovoljan sam grupom sa kojom sam radio, učenicima iz muzičke škole. Većina nikada nije radilo na nekom ovakvom projektu. Iako je za njih ovakav način rada bio potpuno nov za jako kratko vrijeme naučili su kako da prenesu tu priču sa stranica na scenu i da je na pravi način ‘saopšte’ publici. To je zaista veliki uspjeh-kazao je Jamin dodajući da je poruka mjuzikla da ponekad “svi mi moramo da izađemo iz komforne zone kako bi izliječili kroz muziku ono što nas boli, a bluz nam pomaže da izađemo iz svih kriza”.

-Takođe, moramo se osloniti na naše prijatelje i zajednicu, jer smo mnogo jači dok smo zajedno-zakjučio je Ilaj.

Reditelj Rakočević naglasio je da je “Poruka sa Saturna” za njega bila veliki i nesvakidašnji izazov, te da ova priča nosi veliku i jasnu poruku.

-Kao reditelju, projekat mi je bio zanimljiv prije svega žanrovski. Nijesam siguran da je naša publika imala prilike da nešto slično ranije pogleda, pa vjerujem da je i njima bilo zanimljivo. Takođe, nije jednostavno kada pred sobom imate 40 učenika, devet instrumentalista, samog autora priče i tekst koji je u svijetu igran već pet puta, a vidjela ga je publika i u Rusiji i u Americi. Ipak, uživao sam i ‘Poruka sa Saturna’ naučila me je nekim stvarima. Prije svega, ovo je samo potvrda da će muzika, i u tom smislu umjetnost i sve što je lijepo spasiti svijet. Takođe, nakon ovog projekta jasno je da generacije koje dolaze nijesu izgubljene, da među njima ima jako talentovane djece i da u njima ima strasti-kazao je Rakočević.

Projekat su realizovali KIC “Budo Tomović” i NVO Jazz ART, u saradnji sa Umjetničkom školom za muziku i balet “Vasa Pavić”. Projekat je podržala i Ambasada SAD-a u Crnoj Gori.

U sklopu manifestacije “Mjesec poštovanja džeza” do kraja mjeseca publika u Podgorici, Nikšiću, Tivtu, Kotoru i na Cetinju biće u prilici da isprati još 16 programa.

Izvor: cdm.me