ART PREPORUKA

DŽEZ MJUZIKL ZA DJECU: Premijera “Poruke sa Saturna” u KIC-u

Džez mjuzikl za djecu “Poruka sa Saturna” (“Message from Saturn”) američkog autora i kompozitora Ilaja Jamina (Eli Yamin) biće premijerno izveden u subotu, 8. aprila, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 19 sati, a repriza je narednog dana (9. april) u isto vrijeme. Ulaz je besplatan.

Ovim mjuziklom biće svečano otvorena tradicionalna manifestacija “Mjesec poštovanja džeza 2017” (JAM 2017).

Projekat realizuju Kulturno – infrormativni centar “Budo Tomović” i NVO Jazz ART, u saradnji sa Umjetničkom školom za muziku i balet “Vasa Pavić” čiji su učenici i nastavnici protagonisti mjuzikla. Projekat je podržala i Ambasada SAD-a u Crnoj Gori.

Mjuzikl potpisuju kompozitor Ilaj Jamin i libretista Kliford Karlson. U mjuziklu su uloge povjerene učenicima niže i srednje Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić”, a pored njih su dvije vokalne grupe učenika podijeljene u uloge Asteroida i Sazvježđa, gudački kvartet učenika i jazz ansambl nastavnika škole.

Reditelj mjuzikla je Zoran Rakočević. U pripremi učestvuju nastavnici pjevanja i hora Zorana Latković i Saša Barjaktarović, instrumentalisti Milorad Šule Jovović, gitara, Stefan Pavićević, saksofon, Milivoje Pićurić, kontrabas, Enes Tahirović, klavir/korepeticija, Martin Đorđević, bubnjevi, a asistent režije je Anđelija Rondović. Učenici nižeg razreda muzičke škole “Vasa Pavić”, koji igraju Asteroide, takođe su učenici podgoričkih osnovnih škola “Branko Božović”, “Sutjeska”, “Oktoih”, “Štampar Makarije”, “Maksim Gorki”, “Savo Pejanović” i “Marko Miljanov. Uloge Sazvježđa su pripale učenicima srednjeg stupnja Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić”.

“Poruka sa Saturna” donosi priču o tri tinejdžera Meri, Lu i Vilijamu koji pokušavaju spasiti galaksiju Mliječni put koja izumire. Kada im od razbuktalih asteroida stigne muzička poruka sa Saturna – “Vi ne svirate dovoljno bluza”, ubrzo nakon saznaju da je za spas Mliječnog puta jedini lijek – sviranje bluza. Na tom putu oni uče o bluzu i stvaraju pjesmu koja liječi (“A Healing song”) i uspijevaju spasiti galaksiju. Bluz tako nastavlja da drži svemir.

 

kud duga