PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

PORUKA ZA ČITAV SVIJET: Djevojčica (15) ovim crtežom pobijedila na Guglovom takmičenju

Sara Harison, 15-godišnjakinja iz Konektikata u SAD, je pobijedila na ovogodišnjem Guglovom takmičenju “Doodle 4 Google”, u kojem su mladi umjetnici širom Amerike morali da naprave crtež o tome kako vide budućnost.

Sari je pobjedu donio crtež koji prikazuje nasmijanu decu razičitih polova, rasa i sposobnosti, kako grle jedni druge. Djeca na majicama nose obilježja, bilo vjerske ili seksualne orjenatcije. Tinejdžerka je crtež nazvala “Mirna budućnost”, a kao nagradu za prvo mjesto je dobila 30.000 dolara stipendije za fakultet, a škola koju trenutno pohađa je dobila 50.000 dolara, piše Mashable.

– Moja budućnost je svijet u kome možemo da naučimo da volimo jedni druge, uprkos razlikama u vjeri, polu, rasi, nacionalnosti ili seksualnosti – rekla je Harison o svom dizajnu.

Sara nije usamljena u svojim nadama za budućnost koja uključuje sve različitosti. Korisnici društvenih mreža oduševljeni su njenom porukom i crtežom kojim zagovara uključenost.

“Doodle 4 Google” takmičenje je prvi put organizovano prije 9 godina, a omogućuje učenicima osnovnih i srednjih škola da naprave umjetnička djela koja će biti predstavljena na početnoj stranici Google-a.

Pobjednik se bira javnim glasanjem

Pobjednik se bira putem javnog glasanja nakon što sudije suze izbor na nekoliko finalnih. Ovogodišnje sudije su bili osvajačica zlatne Olimpijske medalje, američka gimnastičarka Simon Bils, muzičarka Sia, voditelj Džimi Kimel, Pikaču (crtani lik), Flojd Norman animator, Brenda Čepmen spisateljica i Trejsi Drejn, inženjerka iz NASA-e.

Harison i još 4 finalista su dobili i putovanje u središte Google-a, kao i Androidov tablet. Drugi finalisti su takođe osvojili stipendiju u iznosu 5.000 dolara. Većina crteža dece koja su bila u finalu prikazivali su društvene promjene i uticaje, uključujući zaštite ugroženih, uključivost razlika.

Izvor: blic.rs