ART PREPORUKA

BIJELO POLJE: Uručena nagrada Miroslavljevo jevanđelje književniku Zuvdiji Hodžiću

 

Državna nagrada Miroslavljevo jevanđelje za 2016. godinu uručena je juče u Bijelom Polju književniku Zuvdiji Hodžiću za roman ,,Svi moji”. Nagradu je uručio prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture.

Tom prilikom ministar Ljumović je istakao značaj Miroslavljevog jevanđelja za crnogorsku kulturu i kazao da roman “Svi moji” jeste svojevrsni isječak iz vremena koji pokazuje koliko je sámo trajanje jednog neunisonog prosotra uslovljeno njegovom sposobnošću da nalazi tačke spajanja različitih kulturnih tradicija.

– Taj socio-kulturološki mehanizam mora uvijek biti u osnovi svake strategije jednog društva kakvo je naše, a koje teži interkulturalnosti različitosti, jer interkulturalnost doprinosi progresu više od svih dekleracija i povelja. I, kao što nam svaka stranica Miroslavljeva jevanđelja pokazuje da se upravo sinergijom različitih umjetničkih i kulturnih uticaja ostvaruju visoki estetski dometi, tako nas i jezičko, stilsko i idejno raznoglasje savremene literature čini prijemčivijim za prihvatanje različitosti, što je prvi preduslov za harmonizovani suživot- rekao je ministar Ljumović o djelu Zuvdije Hodžiča.

Književnik Zuvdija Hodžić kazao je da nagradu doživljava kao priznanje umjetničkom djelu.

– Nagrada je i potvrda multikulturalnosti i multietičnosti našeg društva, ljepote življenja i stvaranja u Crnoj Gori. Na to smo svi s razlogom ponosni-rekao je laureat Hodžić, zahvaljujući na dodijeljenom priznanju.

Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić je rekao da je Bijelo Polje itekako svjesno časti da dodjeljuje nagradu tako prestižnog imena kao što je to Miroslavljevo jevanđelje.

-A večeras je srećno što je dodjeljuje prijatelju našeg grada, sjajnom pjesniku, pripovjedaču, rimanopiscu i izvanrednom čovjeku. Jer večeras je akademik Zuvdija Hodžić samo laureat, a već od sjutra čuvar te naše nagrade koja mu je dodijeljena, a samim tim i čuvar naše kulturne istorije. Njegova životna biografija, djelo, dokazani odnos prema Crnoj Gori, njenoj sudbini i stremljenjima najsigurniji je pokazatelj da ova nagrada ide u ruke koje će znati da je čuvaju-kazao je Žurić.

Kako se navodi u obrazloženju, koje je je u ime žirija pročitao Bogić Rakočević: “Ono što je arhivirano u piščevom sjećanju katkad pokušava doseći dozu spektakularnosti. Hodžićevom knjigom dominira lično, subjektivno i radi se o dijalogu sa sopstvenom proslošću, ali njome provijavaju i fantastični slojevi. Ovdje su fikcija i autobiografija saglasne. Hodžićeva naracija ne prestaje se odazivati na stvarnost, a njena dinamika zahtijeva strpljivog čitaoca. Knjiga „Svi moji“ prepuna je raznih avantura. U njoj se spaja ono davnašnje i sadašnje.”

Žiri za dodjelu nagrade Miroslavljevo jevanđelje za 2016 .godinu činili su: Mladen Lompar, predsjednik i članovi Milorad Popović, Jovanka Vukanović, Živko Andrijašević i Bogić Rakočević.

kud duga