ART PREPORUKA

APRIL U KIC-U: Premijera Jaminove ,,Poruke sa Saturna“, Koprivičine ,,Idemo na Brodvej“, Bojana Stamenov…

KIC ,,Budo Tomović“ pripremio je izuzetan program za april.
Direktorica Snežana Burzan podsjetila je da je u martu realizovano 40 programa sa više od deset hiljada posjetilaca.
April će, dodaje, biti mjesec jubileja.
– Najstariji folklorni ansambl u Podgorici, ansambl KIC-a Budo Tomović obilježiće svečanom akademijom 70 godina uspješnog postojanja i rada, njegovanja tradicije, izgradnje prijateljstava širom planete. U susret 20. aprilu (Velika sala, 20 h), danu naše proslave, najavićemo i specijalne goste akademije, kao i neka iznenađenja. Kada smo već počeli sa rođendanom folkloraša, najaviću da ćemo svim zainteresovanim građanima, a ima ih i dalje puno, pokloniti od 26. aprila treći kurs Crnogorskog ora, srijedom i subotom – rekla je Burzan.
Ona je istakla da u KIC-u obogaćuju i razvijaju dobre odnose sa srodnim institucijama u gradu i državi, NVO-ima i kreativnim pojedincima, pa je tako uspostavljena saradnja i sa ambasadom Palestine i 5. aprila biće prikazan njihov dokumentarni film ,,Speed sister“.
Na sceni KIC-a premijerno će biti ugošćeni, kako dodaje Burzan, podgorička sopranistkinja Anđela Jovović (10. april, Velika sala, 19.30 h, gost harmonikaš Stefan Ćeha, program – Vivaldi, Bah, Rahmanjinov, Prebanda, Verdi, Čajkovski i drugi), te promovisani romani Hercegnovljanina Miraša Martinovića (,,Drugoga sunca luče“, 12. april, Multimedijalna sala, 19 h, govore Rajko Cerović, dr Čedomir Bogićević, mr Aleksandar Vuković i autor), Baranina Željka Milovića (,,Povratak u Ulicu Maršala Tita“, 21. april, Multimedijalna sala, 20 h), kao i prog. dr Dragana Klarića (,,Sportski turizam u Crnoj Gori“, 19. april, Multimedijalna sala, 19 h).
Urednica Informativno-edukativnog programa Valentina Knežević, između ostalih programa, predstavila je Književni festival ,,Lieratorije“, koji će biti održan u salama DODESTA i Multimedijalnoj sali od 25. do 27. aprila.
– Predstaviće se 15 pisaca iz zemalja bivše Jugoslavije. Tema festivala je ,,Prva knjiga“. U okviru prve večeri predstaviće se pisci Stefan Bošković, Uroš Bojanović i Marija Pavlović, druge večeri Slađana Kavarić, Natalija Miletić i Nemanja Jovanović. Moderator razgovora sa piscima biće književni kritičar Vladimir Arsenić. Radionicu kreativnog pisanja vodiće Vasko Raičević, a razgovor na temu ,,Do prve knjige“ Anica Vujinović sa gostima. Treći dan festivala je predstavljanje književnih časopisa regiona – otkrila je Knežević djelić programa.
Biće organizovana i prva samostalna izložba crteža Ivane Vujošević ,,Raskošna crtačka inspiracija“ (10. april, Izložbeni hol, 19 h) i izložba slika ,,In vino“ Podgoričana Danila Vukčevića (24. april, Izložbeni hol, 20.30 sati).
NVO Studentski teatar 18. aprila u Velikoj sali, u 19 sati, pripremio je premijeru komedije ,,Idemo na Brodvej“ po tekstu i režiji Dragana Koprivice (asistentkinja režije je Adriana Žolja Bošković, uloge tumače Svetlana Stamatović, Radovan Novaković i Sofija Krivokapić), a učenici Ekonomske škole ,,Mirko Vešović“ predstaviće 21. aprila, u Velikoj sali u 19 sati, pravnu regulativu u staroj Crnoj Gori.
Biće zanimljivo i 24. aprila u American corneru gdje novinar Brus Sizlov od 19 sati otvara temu ,,Kakve su vijesti ako nisu prave?“.
Plesna trupa ,,Ballo“ izvešće komade ,,Daj mi ruku“ i ,,Ići kroz…“ (17. april, Velika sala, 20 h), a KIC je suorganizator i 12. festivala baleta ,,Allegro“ (28. april, Velika sala, 19 h).
Divno poetsko-muzičko veče posjetioce očekuje i 22. aprila kada glumac Simo Trebješanin donosi ,,Noć duše čarobne“ u salu DODEST u 20 sati. Govoriće stihove Jesenjina, Rajića, Radičevića, Nikolića i izvoditi neke od najljepših pjesama savremenog doba uz gitarsku pratnju.
KIC nije zaboravio ni najmlađe posjetioce, pa je za njih pripremio predstave ,,Luckasti klovnovi“ (11. april, DODEST, 12 h, uzrast 3+, Pordukcija Korifej fest, tekst Tode Nikoletić, režija i gluma Anđelija Rondović i Sanja Vujisić) i ,,Reci ne antibioticima“ (12. april, DODEST, 12 h, Mali atelje Arlekin i WHO u Crnoj Gori, uzrast 5+, pripremile Ivona Čović Jaćimović i Žana Gardašević Bulatović, tekst Milo Masoničić, uloge Nađa Spasojević, Arijana Đokić, Nina Čelebić, Mia Vojvodić, Jelena Popović, Viktor Brković, Anja Komnenić i drugi).
Veče aforističara Crne Gore biće priređeno 11. aprila u Velikoj sali u 19 sati. Učestvuju Vladislav Vlahović, Radomir Racković, Dragan Koprivica, Dejan Tofčević, Bojan Rajević, Ljubomir Bulatović i drugi.
Filmski program, koji je predstavio njegov urednik Miodrag Miško Popović, u aprilu je već tri godine zaredom rezervisan za reviju ,,Svjetska književnost na filmu” u okviru koje će biti prikazana neka od najboljih ekranizovanih književnih djela, a sve u čast Svjetskog dana knjige (21. april): 10. april – ,,Tramvaj zvani želja (1951), 11. april – ,,O miševima i ljudima” (1992), 12. april – ,,Ponos i predrasude” (2005) i 13.april – ,,U potrazi za nedođijom” (2004), koji ujedno najavljuje majsku revija filmova iz bogatog opusa Džonija Depa.

Muzički program, koji je najavila njegova urednica Maja Popović, izgleda ovako: Bojana Stamenov Trio (11. april, Capital plaza, 20 h, Bojana Stamenov, saksofonista Gabor Bunfor i pijanista Aleksandar Banjac) i Trio Morten Ramsbøl (kontrabas) – Pippo Corvino (gitara) – Anıl Bilgen (klavir) na premijeri njihovog predstavljanja i albuma ,,How Far Is the Moon” (14. april, Velika sala, 21 sat). Tu je i program ,,Jazz na filmu“ – ,,The Jazz Baroness“ (18. april, 21 h, DODEST), ,,A Night in Havana – Dizzy Gillespie in Cuba“ (19. april, 19.30 h, DODEST) i ,,Ella Fitzgerald: Something to Live For“ (19. april, 2 h, DODEST). Koncertom beogradskog ,,Dixieland“-a biće zatvorena manifestacija na Dvorskom trgu na Cetinju u podne i ujedno proslavljen UNESCO Svjetski dan džeza.
Premijera Jaminove ,,Poruke sa Saturna“
Ovo je Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori i direktorica KIC-a ,,Budo Tomović“ Snežana Burzan i urednica muzičkog programa, koordinatorka i predsjednica organizacije Jazz Art Maja Popović s posebnim ponosom najavile su premijeru džez mjuzikla za djecu ,,Poruke sa Saturna“ (,,Message from Saturn“) američkog autora Ilaja Jamina. Biće održana 8. aprila u Velikoj sali KIC-a u 19 sati. Izvešće je nastavnici i učenici Umjetničke škole za muziku i balet ,,Vasa Pavić“. Reditelj mjuzikla je Zoran Rakočević, asistentkinja režije Anđelija Rondović, majstor tona Bobo Stanišić, nastavnici pjevanja i hora Zorana Latković i Saša Barjaktarović, instrumentalisti Milorad Šule Jovović, Stefan Pavićević, Milivoje Pićurić, Enes Tahirović, Martin Đorđević i saradnice na projektu Bobana Dabović i Andrea Glišić.
Repriza mjuzikla je sjutradan, 9. aprila, takođe u Velikoj sali u 19 sati.
– Naš najveći projekat ove godine u aprilu je produkcija mjuzikla ,,Poruka sa Saturna“ Ilaja Jarmina iz Njujorka. Veoma je kompleksan i ne radi se često. Ovo je specijalni projekat na koji smo vrlo ponosni – kazala je Popović, podsjetivši da su imali iskustvo prije šest godina kada su sa Jaminom postavili na scenu ,,Norina barka“.

Jamin je potom rekao da je divno opet biti u Crnoj Gori, te da mu je ovo treći put kako je ovdje.
– ,,Norina barka“ bio je prvi džez mjuzikl koji sam objavio, a Maja Popović prvi međunarodni producent da je dovede van granica SAD-a. Bilo je to nevjerovatno iskustvo – podsjetio je Jamin.
Jezik bluza i džeza, dodao je, sadrži osjećajnost i istoriju onoga kroz što je sve američki narod prolazio.

Na pitanje MNE magazina ,,Što ovogodišnju saradnju čini specifičnom?“, Jamin je rekao da je u pitanju nova grupa djece, nova generacija.
– Prvi put kada sam bio ovdje, 2009. godine, radio sam sa mladićem po imenu Enes (Tahirović). Sada je on moj asistent, muzički režiser. Nevjerovatan je. Sva ostala djeca, koja su mi nova, su tako strastvena. Što se tiče nastavnika, imamo koreografkinju Viktoriju, divnog režisera Zorana i mnoge koji su radili sa djecom posljednjih mjesec. Donose toliko strasti, osjećaja i duše u ovaj rad, tako da je ovo nova vrsta saznanja, istraživanja za mene – rekao je Jamin za MNE magazin.
Popović je dodala u odgovoru na pitanje našeg portala da je razlika u tome što će ,,Message from Saturn“ raditi kao kompletan mjuzikl, sa dijalozima.
– Preveli smo 50 strana dijaloga i dali smo reditelju da radi sa glavnim glumcima. Prošlog puta bila je koncertna verzija mjuzikla zbog tajminga od sedam dana. Sad radimo onako kako mjuzikl zaista izgleda, sa kompletnim dijalozima, glumcima na sceni koji, takođe, pjevaju, glume i igraju. Mislim da smo sposobni sad da uđemo u novi način rada koji će omogućiti gledaocima da vide pravi mjuzikl – rekla je Popović.
Na pitanje MNE magazina ,,Koliko je džez cijenjen u svijetu danas, posebno među djecom, jer je u pitanju specifična, kompleksna muzička forma?“, Jamin je odgovorio da smatra da se riječ džez olako upotrebljava, pa je teško za sve da imaju pravo razumijevanje šta se misli kada se kaže ,,džez“.
– Ovo je moja jedanaesta međunarodna turneja u realizaciji američkog Stejt departmenta na polju kulturološkog rada. Gdje god odem pronalazim nevjerovatni entuzijazam za džez među omladinom, bilo da je to u Kini, Rusiji, Indiji, Albaniji, Čileu, Brazilu, Crnoj Gori, zapadnoj Evropi gdje je sjajna tradicija džeza, kao i u Japanu, tako da džez je svuda i duboko je voljen. Nema uvijek medijsku pažnju, nije blješteći kao neki drugi muzički oblici, ne nose se najprovokativniji kostimi, ali veoma smo predani svojoj umjetnosti i nailazio sam na izuzetan prijem u puno mjesta u svijetu – rekao je Jamin za MNE magazin.

Šef odjeljenja za medije i kulturu u Ambasadi SAD u Podgorici Mark Vajnberg istakao je da im je zadovoljstvo što su dio ovog projekta.
– Posebno nam je drago što je sa nama autor mjuzikla da podijeli znanje i iskustvo sa djecom u Crnoj Gori. Veoma veliku zahvalnost dajemo nastavnicima i učenicima ,,Vase Pavić“ jer je samo učešće u ovom mjuziklu prava razmjena kultura. Ne pokazujemo im samo što je to džez već ih učimo i našoj kulturi, džez i bluz muzici na direktan način – rekao je Vajnberg.
Tekst i foto: B.R.

kud duga