DRUŠTVO

MINISTARSTVO KULTURE: Otvorena izložba dokumenata o odnosima Turske i Crne Gore

U Ministarstvu kulture je otvorena izložba dokumenata “Tursko-crnogorski odnosi u XIX vijeku i prvoj polovini XX vijeka u arhivskim dokumentima Turske i Crne Gore”.

Izložbu je otvorio prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture, a prisutnima su se obratili i Nj.E. Serhat Galip, ambasador Republike Turske u Crnoj Gori i Stevan Radunović, direktor Državnog arhiva Crne Gore.

-Cijeneći značaj Arhiva koji predstavlja memoriju i riznicu dokumenata, kao svjedočanstava društvene istorije države i njenih građana, Ministarstvo kulture izražava zadovoljstvo što večeras predstavlja, pored ostalog, i dobru saradnju dvije države i arhivske struke uopšte-rekao je ministar Ljumović. On je dodao i da: “dokumenta koja čuvaju, štite, valorizuju i prezentuju arhivi, govore ne samo o istoriji i društvenom životu u određenom periodu, već predstavljaju i napore na očuvanju identiteta svih građana, njegujući uzajamno poštovanje, razumijevanje različitosti i kulturu dijaloga.”

Ambasador Galip je  rekao: “Ovu izložbu koja je rezultat zajedničkog trruda i rada dva državna arhiva posvećujemo jubileju deset godina nezavsinosti, sa akcentom na izuzetno dobre odnose Turske i Crne Gore tokom ovog perioda”.

Državni arhiv Crne Gore i Državni arhiv Republike Turske imaju potpisan sporazum o saradnji i na osnovu njega ostvaruju uspješnu saradnju čiji je dio i izložba dokumenata otvorena u Ministarstvu.

Izložbu su organizovali Ambasada Republike Turske u Crnoj Gori i Državni arhiv Crne Gore, a nakon Cetinja biće realizovana i u Podgorici.