ZDRAVLJE ZDRAVLJE_IZDVOJENO

EKSPERIMENTALNI TEST: Naučnici otkrili najbrži način za utvrđivanje autizma

Naučnici koji su radili na eksperimentalnom testu za autizam tvrde da njihov izum može da detektuje to stanje sa tačnošću većom od 96 odsto i to iz krvi pacijenta.

Otkriće objavljeno u PLoS Computational Biology posljednji je pokušaj u nizu da se pronađe test krvi za dijagnostiku poremećaja iz spektra autizma, koji pogađaju jedno od 68 dece. Uzrok je i dalje misterija.

Autizam obuhvata širok spektar poremećaja od teške nekomunikativnosti i mentalne zaostalosti, do relativno blagih simptoma.

Ljekari dijagnozu obično uspostavljaju posmatranjem ponašanja djeteta. Zbog toga mnoga djeca dijagnozu dobijaju tek oko četvrte godine života, iako vještiji stručnjaci simptome mogu da opaze i ranije.

Dr Jurgen Han sa Rensler politehničkog instituta predvodio je studiju koja je mjerila nivo 24 proteina povezana s autizmom u krvi ispitanika, a naučnici kažu da postoji osnovana sumnja da su određene kombinacije nivoa tih bjelančevina karakteristične za autizam.

Oni ne mogu još sa sigurnošću da tvrde da su to markeri specifični za autizam, ali ovo otkriće uliva novu nadu u ranu dijagnostiku ovog poremećaja.

Izvor: b92.net