KULTURA PREPORUKA

MUZEJ GRADA PERASTA: Vodič na Brajevom pismu

Vodič kroz Muzej grada Perasta na Brajevom pismu, u okviru obilježavanja 80 godina od osnivanja ove značajne ustanove, biće predstavljen večeras u 18 sati u prostorijama muzeja.

Vodič kroz Muzej grada Perasta je dio izdavačke djelatnosti iz 2015. godine. Njegovo uređivanje i štampu na Brajevom pismu organizovali su Savez slijepih Crne Gore i Goran Macanović, saopšteno je iz uprave Muzeja.

Na promociji će govoriti direktor Muzeja grada Perasta Andro Radulović, izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore Goran Macanović, predsjednik Organizacije slijepih za Kotor, Tivat, Herceg Novi i Budvu Rajko Knežević, kao i bibliotekarka u Muzeju grada Perasta, Biserka Milić.

Izrada vodiča je jedan segment projekta dostupnosti Muzeja grada Perasta OSI populaciji, drugi je izrada audio vodiča, koji se očekuje uskoro. Vodič na Brajevom pismu finansiran je po konkursu Ministarstva finansija.

Muzej grada Perasta se posljednje dvije godine javio na dva konkursa Komisiji za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću. Na oba konkursa Muzej je dobio znatna sredstva. Tako će osobama sa invaliditetom biti dostupnija ova značajna ustanova. Novac je usmjeren u izradu rampi, novog i prilagođenog toaleta, kao i izradu posebne sobe sa nasnimljenim audio i video materijalom. U narednom periodu planirane su značajne izložbe. Prva koja će uslijediti jeste izložba ordenja iz fundusa Muzeja grada Perasta, autora istoričarke umjetnosti Aleksandre Simeunović.

Izvor: cdm.me