ART PREPORUKA

MINISTARSTVO KULTURE: Premijerom filma „U šetnji s prirodnjacima“ završena izložba „Posebna je Crna Gora“

Premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma „U šetnji s prirodnjacima“ završena je prirodnjačka izložba „Posebna je Crna Gora“, koja je u Ministarstvu kulture otvorena 15. februara.

Film „U šetnji s prirodnjacima“, urađen povodom desetogodišnjice obnove nezavisnosti Crne Gore, govori o istraživačkom radu Prirodnjačkog muzeja. Ekspanzija digitalnih tehnologija koja je obilježila ovaj period nije zaobišla ni Prirodnjački muzej: elektronska dokumentacija terenskih istraživanja u vidu kartografije, fotografije i videa je pretočena u edukativnu i promotivnu emisiju. Ovj film je dio težnji Muzeja da stvori novi, moderan i interaktivan muzejski proizvod, i time doprinese ukupnoj kulturnoj i eduktivnoj ponudi Crne Gore.

Od svog osnivanja 1995. godine, Prirodnjački muzej Crne Gore se neprestano razvija: danas broji 12 prirodnjačkih zbirki; naučno i stručno osoblje koje uključuje i 6 doktora bioloških nauka; 16 realizovanih prirodnjačkih izložbi u zemlji i regionu. Prepoznat je kako po kulturnom, tako i po naučnom i istraživačkom doprinosu poznavanju crnogorske prirode.

U okviru izložbe ,,Posebna je Crna Gora” prikazan je dio bogatih zbirki Prirodnjačkog muzeja. Poseban akcenat je bio na endemičnim i rijetkim vrstama koje koje predstavljaju simbole Crne Gore. Na izložbi su prvi put predstavljene rude i minerali, kao dio su vrijedne zbirke, koja je od nedavno našla svoje mjesto u Prirodnjačkom muzeju. Dio izložbe u Ministarstvu kulture bio je i rad slikarke Tijane Gordić, ,,Gorska bašta”, 24 slike malog formata, u tehnici akrilik na platnu.

Izložbu je posjetilo preko 1000 posjetilaca, najvećim dijelom učenika osnovnih i srednjih škola, koji su pored obilaska izložbe bili u prilici da prisustvuju edukativnim i tematskim predavanjima kustosa Prirodnjačkog muzeja. Raznovrsno prirodno bogatstvo Crne Gore inspirisalo je učenike Srednje likovne škole ,,Petar Lubarda” da u prostoru Ministarstva kulture crtaju i stvaraju radove na ovu temu.

This slideshow requires JavaScript.

,,Posebna je Crna Gora” će nakon Cetinja biti predstavljena u Nikšiću, a onda i u drugim crnogorskim gradovima.