ART PREPORUKA

ART: BAFF dovodi Belu Tara u Podgoricu

Foto: 25fps.cz

Boka Art Film Festival – BAFF nastavlja svoj program ranije najavljenim predavanjem reditelja Bele Tara (Bela Tarr), koje će čuveni mađarski sineasta prirediti 18. marta u sali DODEST podgoričkog KIC-a „Budo Tomović“, piše Portal Analitika.
Rijetka prilika da ljubitelji sedme umjetnosti sretnu jednog od velikana savremenog filmskog stvaralaštva počeće projekcijom filma „Verkmajsterove harmonije“ (Werckmeister harmonies) u 17 i 30 časova. Riječ je o adaptacija romana „Melanholija otpora“ mađarskog pisca Lasla Krasnahorkaja. Razgovor sa rediteljem počeće u 20 časova, a Tar će sa prisutnima razgovarati o filmu, adaptaciji i svom stvaralaštvu.
Bela Tar (1955) jedan je od najpoznatijih mađarskih filmskih reditelja današnjice. Njegova bogata karijera kretala se od socrealizma prvih filmova, preko mračnijih filozofskih tema i odmicanja od realizma ka metafizičkom, kroz vizije savremenog društva i budućnosti sa apokaliptičnim podtonovima. Njegove filmove odlikuje izrazita likovnost i dugi kadrovi. Njegova najpoznatija ostvarenja su: „Sotonski tango“, „Torinski konj“, „Verkmajsterove harmonije“, „Autsajder“, „Magbet“, „Ljudi iz predgrađa“, te „Almanah jeseni“. Dobitnik je više nagrada Berlinala, nagrade Američke kinematografske fondacije, više priznanja mađarskih filmskih smotri, te festivala u Jerusalimu, Istanbulu, Lokarnu, Manhajmu, Palm Springsu, Rejkjaviku i Jerevanu.
Predavanje jednog od najvećih evropskih i svjetskih filmskih autora organizuje BAFF, uz podršku Ministarstva kulture i u saradnji sa Fakultetom dramskih umjetnosti na Cetinju, Fakultetom za crnogorski jezik i književnost i podgoričkom Kulturno-informativnim centrom.
Podsjećamo, BAFF je koncipiran kao kreativna platforma za interdisciplinarni rad sa mladim stvaraocima u različitim oblastima, zadržavajući film kao središnju tačku. Predavanje Bele Tara, namijenjeno je, prije svega učesnicima ovog festivala, te mnogobrojnim saradnicima. Zbog ograničenog broja pozivnica, zainteresovani mogu da se informišu putem e-mail-a: [email protected].
Projekat BAFF-a podržalo je Ministarstvo kulture, a partneri i prijatelji su Opština Kotor, Kulturni centar „Nikola Đurković“ iz Kotora, Fakultet dramskih umjetnosti i Fakultet za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja. Autor dizajna je Luka Bošković, a programski urednik i organizator festivala Stefan Bošković.
Izvor: Portal Analitika

kud duga