PREPORUKA SPORT

MLADA SELEKCIJA DOBIJA POJAČANJE: Golman Sitija braniće za Crnu Goru

FOTO: MANCITYSQUARE.COM

Mladi golman Mančester sitija Arijanet Murić, o kojem su „Vijesti” pisale prošlog mjeseca, pristao je da brani za Crnu Goru!,piše taj list.

Murić ima 18 godina, rođen je u Rožajama, a kao trogodišnjak je sa roditeljima odselio u Švajcarsku.

Ponikao je u Fudbalskom klubu Cirih, nastavio je u Grashopersu, gdje je prošao sve mlađe kategorije kluba, da bi 1. januara 2016. potpisao profesionalni ugovor sa Mančester sitijem.

Siti je bio brži od Mančester junajteda, Čelsija, Totenhema, Stouka, Bazela i Galatasaraja, koji su takođe bili zainteresovani za ovog, kako su tada pisali mediji, „supertalentovanog golmana”.

Za Murića se do prošlog mjeseca u Crnoj Gori nije čulo. Sada bi naša reprezentacija u prespektivi mogla da dobije dobrog čuvara mreže.

– Stupili smo u kontakt sa Murićem i njegovim ocem, oni su u načelu pristali da brani za Crnu Goru – kazao je selektor mlade reprezentacije Crne Gore Mojaš Radonjić.

Iz FSCG je na adresu Mančester sitija upućen poziv za Murića da brani na prijateljskom meču protiv Makedonije u Skoplju 24. marta.

No, pitanje je da li će Murić dobiti dozvolu kluba da sada dođe, prije svega zbog administrativnih poteškoća. Još, naime, nema crnogorski pasoš.

FOTO: MANCITY.COM

– Naš plan je da Murić dođe na pripreme za prijateljski meč sa Makedonijom, da se upoznamo, da ga vidimo, jer još ne znamo ništa o njemu. Nakon toga bismo ušli u proceduru oko dobijanja pasoša, koja može prilično da se oduži – dodaje Radonjić.

Murić bi došao kao „kec na desetku” – Crna Gora kuburi sa golmanima, i u seniorskoj konkurenciji (Mladen Božović i Vukašin Poleksić su već deceniju jedini golmani koji brane u kvalifikacijama), ali i u mlađim kategorijama.
– Imamo Matiju Šarkića iz Aston Vile, ali je u on u posljednje vrijeme često povrijeđen, tri puta zbog toga nije mogao da se odazove pozivu. Imamo i Lazara Carevića, kao maltene jedinog golmana koji je na raspolaganju u ovom trenutku, i mladoj i omladinskoj reprezentaciji – dodaje Radonjić.

Aro Murić u novembru puni 19 godina, brani za mladu ekipu Mančester sitija, koja je igrala Uefinu Ligu šampiona za mlade.

Ekipa koju predvodi nekadašanji reprezentativac Republike Irske Li Karsli igra sjajno u Premijer ligi za mlade, a nedavno je na utakmici protiv Liverpula Stivena Džerarda doživjela prvi poraz od novembra 2015. godine.

Na poboljšanju rada Sitijeve akademije insistirao je i trener Sitija Pep Gvardiola kada je ljetos došao u mančesterski klub. Murić je trenutno jedan od najboljih izdanaka Sitijeve škole.

Kada je u pitanju crnogorska reprezentacija, Murić bi mogao da prođe istovjetan put kao Elsad Zverotić, crnogorski reprezentativac. Zverotić je rođen u Beranama, kao dječak se odselio u Švajcarsku, tamo se afirmisao, 2007. zaigrao za mladu, a potom i za seniorsku reprezentaciju Crne Gore.

Jovetić omiljeni igrač

Murić je 10. januara dao intervjuu za sajt Mančester sitija, gdje je detaljno predstavljen u rubrici „One for the future” (jedan za budućnost).

– Prezime Murić dolazi iz Crne Gore. To je crnogorsko prezime. Imao sam tri godine kada sam se doselio u Švajcarsku. Odrastao sam u Cirihu, fudbalski takođe. Prijatelj mog oca je jednom rekao ,,Aro bi mogao da bude dobar golman”. Rekao je to iz dva razloga, iako nije znao mnogo o fudbalu – jer sam krupan i jer se ničega ne bojim. Eto kako je sve počelo – objasnio je Murić za sajt Mančester sitija.

– Počeo sam u Cirihu, potom sam prešao u Grashopers, gdje sam branio četiri godine u mlađim kategorijama prije nego što sam potpisao za Mančester siti.

Murić je objasnio i kako je došlo do prelaska:

– To je duga priča, ali bih mogao da je opišem ukratko. Igrali smo protiv Bazela i na tribinama su bili skauti brojnih klubova, uključujući i Stouk. Svi oni su napisali dobar izvještaj o meni, ali se transfer dogodio drugačije. Moja majka je savjetnik u osiguravajućem društvu i rekla mi je da je upoznala čovjeka koji ima neke veze sa Mančester sitijem. Tako je nastao kontakt i oni su me uvjerili da pređem tamo. Sjećam se da je bilo interesovanja Galatasaraja i Bazela, kao i drugih engleskih klubova – Čelsija, Totenhema, Stouka i Mančester junajteda. Ali, ja sam zadovoljan što sam prešao u Siti – rekao je Murić.

Da je vezan za Crnu Goru, Murić je pokazao odgovarajući na pitanje ko mu je omiljeni fudbaler:

– Stevan Jovetić je moj omiljeni igrač. On je igrao u Mančester sitiju, a ja želim da krenem njegovim stopama. Želim da branim za prvi tim – zaključio je Murić.

Izvor: Vijesti.me