ART PREPORUKA

PREMIJERA ,,ISTRAGE“ SJUTRA U CNP-U: Priča o brutalnosti i duhovnosti svijeta

Predstava „Istraga“, po tekstu Aleksandra Radunovića, u adaptaciji i režiji Stefana Sablića, biće izvedena sjutra u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.
Ovo je, kako je kazala poslovna direktorka CNP-a Zorana Kralj, četvrta praizvedba u posljednjih godinu, a tekst je preporučen od žirija na konkursu CNP-a za savremeni tekst neafirmisanih autora ,,Skroz nova drama“. Najavila je i to da će do kraja godine biti raspisan peti konkurs CNP-a za savremeni dramski tekst, te da će i ovaj put podršku i partnerstvo imati od Ministarstva kulture.
Umjetnički direktor Branimir Popović podsjetio je da je sjutra godina otkako je došao na tu poziciju. Potvrdio je još jednom da će u CNP-u biti dosljedni u smislu stila, žanra i pokušati da afirmišu što više domaćih stvaralaca.
– Izražavam veliko zadovoljstvo jer je ovo četvrti tekst domaćeg autora koji postavljamo. Jedan od najvažnijih zadataka ove institucije je da pokušamo što više dati prilike i značaja onome što se napiše u Crnoj Gori. To je naša obaveza – kazao je Popović i dodao da je sljedeći zadatak koji je sebi postavio da u što većem broju vrate publiku u pozorište, te da u predstavama igraju studenti Akademije.
Najavio je da za tri dana počinju rad na maloj sceni na komadu Dejana Dukovskog ,,Mamu mu… ko je prvi počeo“ u režiji Luka Kortine, a igraće studenti treće godine Fakulteta dramskih umjetnosti. Premijera je krajem aprila. Već od 25. marta počinju rad na predstavi na Velikoj sceni, po tekstu Nikolaja Erdamana ,,Samoubica“, u režiji Veljka Mićunovića. Nakon toga kreće se sa radom na Gogoljevoj ,,Ženidbi“, u režiji Egona Savina, čime će početi sezonu između 1. i 5. oktobra. Godina će biti završena Brehtovom ,,Majkom Hrabrosti“, u režiji Igora Vuka Torbice.
Plan je i da se vrlo brzo uđe u adaptaciju male scene kako bi se do oktobra proširila na 145-150 mjesta.

Sablić je rekao da cijeni što se podržava domaća drama, te da mu imponuje da radi tekst domaćeg pisca ,,zato što znam da je to nešto što se tiče nas i što je angažovano.“
– Ja sam u ovom tekstu vidio sve segmente našega društva i to je kao mozaik likova. Prepoznao sam poetiku pisca, njegovu poeziju i potrebu da podijeli ovo na dvije grupe, svijet brutalnosti i svijet duhovnosti koji ipak postoji, iako je možda zatrpan  duboko na nekom đubrištu, na svijet vrijednosti gdje spadaju mladi ljudi, kao i poneki rijetki pojedinci koji su uspjeli da niknu na tom đubrištu – rekao je Sablić, dodajući da su uslovi za rad bili odlični.
Scenograf Miodrag Tabački istakao je da mu poseban razlog za zadovoljstvo što je u Podgorici obilježavanje 39 godina rada sa pozorištem u tom gradu.
– Prvu predstavu sam imao davne ’78. godine i to je bio ,,Galeb“, u onom starom pozorištu koje je izgorjelo – podsjetio je Tabački.
Saradnica na dramaturgiji Ana Vujadinović izrazila je zadovoljstvo što je sarađivala sa Aleksandrom Radunovićem. Nada se da će predstava naići na pozitivnu reakciju publike.
Muzički saradnik Rade Vukčević pohvalio je ekipu ,,koja je pokazala svoj talenat i na muzičkom frontu“. Ovo je njegova prva saradnja u pozorištu, te je zahvalio na šansi i vjeri da mu se povjeri ovako bitan zadatak.
Dušan Kovačević, koji glumi Boga, citirao je akademika: ,,Bolje da ga nema pa da dođe, nego da ga ima, pa ne dolazi“.
– E, ja se nadam da će on večeras doći – rekao je Kovačević o svojoj ulozi.
Danilo Čelebić kazao je da je na dispoziciji u odnosu na Kovačevićev lik.
– Igram policijskog inspektora kojem zapadne u zadatak da isljeđuje Boga. To je interesantan piščev diskurs na odnos između starozavjetnih pravremena koja su opisana tako kako jesu u Knjizi Postanja u odnosu na današnje vrijeme svakodnevice, brutalnosti i banalnosti – opisuje ovim riječima svoju ulogu Čelebić.
Nikola Perišić pozvao je publiku da dođe, jer smatra da su dobili dobar projekat koji će se igrati.
– Prepustio bih sve to sudu publike. Mislim da je najmjerodavnija u kritici i svemu – kazao je Perišić koji tumači Policajca Raspopovića.
Gojko Burzanović tumači anđela čuvara Heruvima.
– Ova predstava je jedinstvo svih umjetnosti, a sve te umjetnosti imaju poruku. Ovdje je izuzetna prilika da publika dođe i da uživa u svim tim umjetnostima. Neko reče: ,,Nema života bez umjetnosti. Što će tijelo bez duše?“ – rekao je Burzanović.
Stevan Radusinović u predstavi je narator.
– Bitno mi je što sam dio projekta zbog dva pitanja koja mi se vrzmaju kroz glavu gledajući probe i čitaju tekst – Ko smo mi?, odnosno Jesmo li stvarno takva prasad? i Zašto tražimo Boga u fizičkom? – rekao je Radusinović.
Marko Todorović objasnio je da igra Kaina, te da je ovo četvrti projekat CNP-u u kojem učestvuje.
– Što se tiče predstave, mislim da smo na pravom putu. Svi jedva čekamo publiku da se to digne za još jedan nivo. Mislim da će ova predstava da zaživi tek kad ona uđe u salu i da će onda prave stvari da počnu da se dešavaju – kazao je Todorović.
U predstavi igraju još: Srđan Grahovac (Miralem Bajrami), Aleksandar Gavranić (Adam), Ana Vučković (Eva), Omar Bajramspahić (Zavišić) i Vule Marković (Svinja). Trupu čine: Vukan Pejović, Milica Šćepanović, Vanja Jovićević, Anđela Radović, Marija Đurić, Marija Labudović, Jelena Đukić i Pavle Popović, a djeca su: Lena Bošković i Petra Đurišić.
Kostimografiju je radila Lina Leković, izbor muzike Stefan Sablić, scenski pokret  Tamara Vujošević Mandić, a izvršnu produkciju Nela Otašević.
Reprizno izvođenje je u srijedu 8. marta.

B.R.
Foto:
Duško Miljanić