MODA PREPORUKA

PODGORICA: Prvi Kids Days Fashion and Art završen uz puno emocija

Modnim revijama butika ,,Poletarac” u hotelu ,,Hilton” zatvoren je prvi dječji Kids Days Fashion and Art u Crnoj Gori.
Bilo je ovo veče puno emocija, suza i osmijeha. Modele butika ,,Poletarac” nosila su djeca s Daunovim sindromom, mališani iz Dječjeg doma ,,Mladost” iz Bijele i djeca agencije ,,Top 3 Montenegro”. Izlazak svakog djeteta bio je ispraćen aplauzom. Mali šarmeri slali su poljupce i osmijehe, dok su sve  vrijeme bile upaljene kamere mobilnih aparata da zabilježe dragocjene trenutke.
Kako je veče bilo edukativnog karaktera, posjetiocima su se obratili generalna direktorica u Ministarstvu zdravlja dr Vesna Miranović i majka bliznakinja sa Daunovim sindromom Irme i Ilde, Sara Bero.

Miranović je istakla da to što se tri pedijatra nalaze na čelu različitih sektora Ministarstva zdravlja smatra ,,istorijskom prilikom koju ne smijemo propustiti da crnogorskoj djeci omogućimo optimum pružanja zdravstveni usluga, da probamo da zadovoljimo probirljiv ukus njihovih razvojnih specifičnosti i stvorimo ambijent u kome se nijedno dijete neće osjetiti manje vrijednim”.
– Svako dijete sa Daunovim sindromom ima sposobnost i talente koji čekaju da budu otkriveni, zato je zadatak zdravstvenog sistema da specijalizovanim programima fizioterapije i govornih vježbi i drugim individualnim programima zdravstvene zaštite omogući pravilan rast i razvoj – kazala je Miranović.
Dodala je da je velika radost kada, kao večeras, prisustvujemo reviji njihovih dostignuća.
– Veliki broj vaše djece poznajem još od rođenja. Sa nekima od njih sam ostvarila pravo i iskreno prijateljstvo. To je jedan od razloga zašto sam večeras tu – rekla je Miranović.

Bero je govorila o svojem iskustvu kao majke bliznakinja sa Daunovim sindromom.
– Sam početak je bio vrlo težak. Prognoza doktora je bila veoma teška. Genetičara posebno. Mi smo se trudili i dokazali našim primjerom da djeca sa Daunovim sindromom mogu dosta toga, uz dosta ljubavi i pažnje roditelja i okruženja svakako da mogu da funkcionišu u našem svijetu, pomalo surovom – počela je priču uz dosta emocija Bero.
Ispričala je da su djevojčice prvo pohađale redovni vrtić, a da sada idu u drugi razred škole ,,Pavle Rovinski”, te u školu ,,1. jun”gdje rade defektološki tretman. One se bave profesionalno manekenstvom, a Ilda je i prva manekenka u svijetu sa Daunovim sindromom. Sada je u agenciji National Style. Bave se i plesom.
– Pokušavamo da što više socijalizujemo narod oko nas, da ih što više njih prihvati, da im date priliku da budu ravnopravne sa ostalom djecom. Sa kosom ili bez nje, oni imaju istu potrebu kao i sva djeca, a to je ljubav, podrška i razumijevanje – kazala je Bero, a salom se zaorio aplauz u znak podrške.
Mališanima sa Daunovim sindromom i djeci iz Dječjeg doma ,,Mladost” iz Bijele predstavnica ,,Cosmetics marketa” Klara Kreže uručila je pakete, a poklone za djecu iz doma ,,Mladost” imao je i predstavnik ,,Tehnopulsa”. Gošća je bila Mis Bosne i Hercegovine za Miss kids of the world Deniz Nadžaković. U muzičkom dijelu nastupili su članovi muzičke škole ,,D-Moll” Bobana Milić, Komnen Vuković i Katarina Radulović.
Za kraj, jedna od organizatorki ovog događaja Milena Nenadović poslala je poruku:
– Sva djeca su ravnopravna, a mi kao društvo moramo se pobrinuti da njihova lica uvijek krasi osmijeh.
Preslatka djeca na kraju su sa balonima prošetala pistom uz pjesmu ,,U svetu postoji jedno carstvo”.
Bio je to savršen kraj ovog divnog trodnevnog događaja.

This slideshow requires JavaScript.

Podsjetimo, prve večeri mališani su predstavili kolekciju renomiranog italijanskog brenda ,,Original Marines”. Proglašeni su tada pobjednici likovnog konkursa za djecu predškolskog uzrasta na temu ,,Moja idealna pidžama iz snova”, čiji je organizator ,,Extreme Intimo Art”.
Druge večeri prikazani su modeli brendova ,,City kids” i ,,Sarabanda”.
Sve tri večeri nastupali su članovi muzičke škole ,,D-Moll”, a program je, takođe sve tri večeri, vodila Mis Crne Gore Tea Babić. Za frizure je bio zadužen Miloš Korboski iz Kotora, a za šminku Violeta Zindovic iz Podgorice.
Kids Fashion Week organizovan je pod licencom Miss & Mister World, čiji predstavnik za Crnu Goru dizajner Aleksandar Dado Jovanović.

This slideshow requires JavaScript.


Mn.M.
Foto: B. Šekularac/Jovana&Đorđe