DRUŠTVO PREPORUKA

VINARIJA ,,LIPOVAC”: Zlatna medalja na Međunarodnom ocjenjivanju za kvalitet vina ,,Tellus”

 

Crnogorska vinarija ,,Lipovac” bilježi uspjehe i van granica Crne Gore. Na 22. Međunarodnom ocjenjivanju vina ,,Dionizijana” koje je održano u Splitu, osvojila je zlatnu medalju za kvalitet vina ,,Tellus” koje je novo specijalno vino iz amfore, jedino koje se po tom sistemu radi u Crnoj Gori i četiri srebrne medalje za kvalitet vrhunskih vina Concept, Idea, Harmonia i Gea.

Vino Tellus je napravljeno od 100% sorte Vranac, posebnom metodom fermentacije, maceracije, sazrijevanja i odležavanja u amforama godinu dana. Moćnost Vranca kao sorte, donijela je vinariji ,,Lipovac” zlatnu medalju, dominirajući među više od 100 crvenih vina Hrvatske, Austrije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

Komisija sastavljenja od renomiranih enologa pod vođstvom Dr. Sc. Gorana Zdunića ocjenjivala je sve pristigle uzorke prema OIV metodi 100 bodova. Ovogodišnji  uzorci pristigli su iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske. Ovo su nove medalje za crnogorsku vinariju, a nedavno je osvojila i šampionski pehar za izgled proizvoda u BiH i tri srebrne medalje za kvalitet.

-Svaka nagrada nam je mnogo važna i mnogo bitna, bez obzira sa kojeg sajma i sa kojeg područja ocjenjivanja dolazi. Naše uzorke šaljemo na sve ocjenivačke sajmove kod nas, u regionu i u svijetu, jer smo sigurni u vrhunski kvalitet naših vina, prepoznatljiv dizajn, trud i znanje koje se osjeti konzumiranjem i probanjem naših vina koje dobija najveće ocjene. Očekuju nas novi zadaci, novi stimulansi da budemo još bolji u svom poslu i da državi Crnoj Gori, donesemo još medalja za vina koja će dostojno reprezentovati našu zemlju kod nas, u regionu i svugdje u svijetu. Takođe nas očekuju promocije i degustacije vina u restoranima i hotelima u Crnoj Gori, koji imaju naša vina na svojim vinskim kartama. Prva promocija,  ujedno i degustacija zlatnog vina Tellus zakazana je za 8. mart u restoranu ”Meat and Wine, nakon čega se spremamo za VinItaly sajam u Veroni-navodi se u saopštenju vinarije.