MODA MODA_IZDVOJENO

U SUSRET POLUMATURSKIM I MATURSKIM SVEČANOSTIMA: LidaMard koncept za noć koja se pamti

Ispit zrelosti se približava a time i groznica maturske večeri. Djevojke i mladići traže idealan “It-Piece”, onaj pravi komad odjeće za matursko veče. Maturanti i roditelji počinju brinuti o outfitu. Nje ni čudo, jer prelazak sa višegodišnjeg casual stila: farmerki, trenerki ili helanki na svečanu haljinu ili odijelo pravi je izazov i stilski i finansijski.

 Na raspolaganju su vam dvije mogućnosti. Prva je da kupite gotov model ili ready-to-wear haljinu odnosno odijelo za muškarce ili da se odlučite da sašijete individualni outfit, odnosno custome bespoke ili high fashion model. Francuzi to zovu haute couture,  a mi visoka moda. U oba slučaja ključno pitanje koje bi trebalo postaviti glasi: koji model odgovara mojoj figuri, tipu i endogenim bojama odnosno kako ostvariti ultimativni izgled dive ili džentlmena.

 Biti drugačiji

 O ukusima se ne raspravlja, to je jasno, ali kako nakon neformalnog i neodređenog casual stila dobiti najbolju verziju sebe odnosno kako zasijati drugačije među ostalim zvijezdama? Kod individualnih kreacija odgovor je jednostavan. Ovakve haljine se prepoznaju po salivenom kroju, pažljivo biranim materijalima, bojama i detaljima. Nasuprot tome, kod konfekcije vam ne treba moć imaginacije, jer gotov model možete probati odmah ili naručiti putem interneta. Ipak, trebate biti oprezni, jer se lako  može desiti da sutra na društvenim mrežama osvanu dvije iste haljine ili odijela i pokvare osjećaj jedinstvenosti.

 Muški i ženski outfit

 Dok muškarci najčešće biraju outfite sportske elegancije, jer im još pada teško da uskoče u takozvano “men-with-class” odijelo  (čestitam svima koji se usude), maturantkinje većinom biraju svečane, večernje, odnosno koktel haljine. Ako se odluče na individualnu kreaciju, najčešće dolaze sa fotografijom željenog modela ili su potpuno neodlučne i umorne od gomile savjeta rodbine i društva. Sljedeća razlika je u količini kože koju žele da pokažu – neke više, a neke manje. Za polumaturu obično biraju pufnaste i kratke haljine do koljena sa srcastim izrezom, dok se kod mature poštuje nepisano pravilo: što svečanija prilika, to duža haljina – razumije se i dekolte. Kod silueta, izreza, rukava i leđa imaju različite zahtjeve, iako i tu važe posebna pravila. Često se desi da izabrane boje zapravo ne odgovaraju njihovoj idealnoj pojavnoj slici i takva spoznaja stvara oduševljenje.

 Fashion style I should apply

 Moj prvi savjet za obje grupe ljubitelja bilo konfekcijske ili individualne mode, je da najprije odrede stil prema tipu ličnosti i karakternim osobinama. To može biti elegantan, romantičan, klasičan, opušten ili bilo koji drugi stil, samo da je svoj… Zašto? Zato što stil treba da diktira trend, a ne obrnuto. Ako se prepustimo trendu, a nemamo dovoljno samopouzdanja ili iskustva, rizikujemo modne greške ili tzv. faux-pas koje primjećujemo tek kada dođemo na javnu scenu.

Postavlja se pitanje, kako se onda određuje pravi stil? Najbolji način je da najprije upoznamo sami sebe: ličnost, karakter, osjećanja, životne ciljeve. Dobar stil je uvijek rezultat sklada između unutrašnje spoznaje i spoljnih obilježja. Zato se kaže da je moda naša tiha poruka okolini bez obzira da li smo mršavi, lijepi, visoki ili zgodni.

 Primjera radi, ako neko voli health goth subkulturu, koja predstavlja miks gotike i cyberpunk-a i koju najčešće percipiramo kao fetišizaciju odjeće i nevinosti, neka se usudi i iznese takav model. Zašto da ne? S druge strane, ko više voli romantičan stil, neka obuče duchesse haljinu za princeze ili ladylike haljinu u formi morske sirene. Ako preferirate klasično-elegantan stil, izaberite neki statement-piece sa idealnim krojem – da bude do kraja zategnuto. Djevojke koje uživaju u egzotičnom look-u, glancštof optici ili iridescence (svjetlucavoj) modi neka ponesu modele sa upadljivim bojama ili sjajnim i šljaštećim materijalima. Danas je sve više djevojaka koje preferiraju tzv. transparent look ili providnu odjeću odnosno bodyfashion kao provokativan i zavodljiv stil, koji podjednako ostavlja bez daha. Djevojke koje vole lepršav, boho-chic stil i nostalgičnu odnosno vintage ili retro-look modu, imaju takođe pravo da se na taj način modno izraze. 

 Nema monture bez prave figure

 Sljedeći savjet je da pažljivo utvrdite figuru odnosno tjelesnu formu. Oko 60% djevojaka ima formu kruške koja je ujedno i najzastupljenija u konfekcijskoj ponudi. Međutim, postoji još 11 drugih tjelesnih formi koje treba znati i provjeriti kako bi naš model stajao savršeno. Vjerovatno ste već čule za njih: stub, lizalica, kornet, pehar, cigla, jabuka, vaza, pješčanik, violončelo, čunj i zvono. Svaka od njih zahtjeva poznavanje stilskih i krojačkih tajni kako bismo dobili idealnu monturu, iako generalno pravilo važi da se ne prikrivaju nedostaci, nego ističu prednosti. 

 Mladost, svježina i prirodna ljepota u prvom planu

 Matursko veče je party na kojemu bi trebalo istaći mladalačke boje, svježinu, prirodnu ljepotu i inspirativan look.

 Jedan idealno skrojen, neodoljiv korset, koji, nošen outwear ili spolja, ne služi samo da drži i odvaja torzo, učiniće da opet ,,zapalite“ korzo kada ga obučete uz farmekre, šorc ili kratku suknju. Ako izaberete svečanu ili koktel haljinu, kraću do koljena, dovoljno je da istaknete samo jedan detalj, npr. izrez ili leđa. Mala crna haljina je uvijek zlatni pogodak ili tzv. styling-allrounder koji ne izlazi iz mode i koji je pravi džoker u ormaru. Međutim, ona je više za formalnije koktele sa tzv. “Black-Tie Dresscode-om” a i noćne fotografije neće biti dobre ako ne postoji idealno osvjetljenje.

 Visoke i mršave djevojke će izgledati glamurozno u tzv. mermaid silueti koja podsjeća na peraja morske sirene. Djevojkama sa više oblina bolje će stajati empire haljine, čiji je struk visok, a suknja slobodno pada. One koje se odluče za jednostavnije haljine, mogu takođe postići finalni touch elegancije i glamura uz pomoć nakita, minđuša ili narukvica i odgovarajućih modnih detalja. Nemojte samo da elegantna clutch tašnica u kojoj nosite telefon, novac, ključ i šminku, bude u boji cipela, jer je to postalo dosadno.

 Uz elegantne haljine idu i raskošne frizure i pažljiv make-up kako biste istakle lice, vrat i zaokružile gala-look. Štikle su takođe must-wear ili nešto što obavezno morate nositi ali vodite računa da izaberite takav model u kojemu se može ujedno i plesati. Nema nikakvog smisla da provedete matursko veče u ćošku sa bolovima u nogama ili da nosite rezervne starke i baletanke za drugi dio večeri. Osim toga, oštetićete dugu haljinu na rubovima ako se bude vukla po podu.

 Koliko košta idealna maturska haljina?

 Kao i sve u životu, kvalitet ima svoju cijenu. Ako imate konformistički mainstream ukus, kao većina modno osviješćenih pripadnica ljepšeg pola, kvalitet će biti ključni motiv da se razlikujete od drugih. Hedonistkinje koje su oduševljene modnim brendovima, platiće zapravo njihova obećanja iz reklamnih poruka. Svestrane i samouvjerene osobe, koje su obično veliki individualisti, biraju najčešće individualni dizajn i outfit. Nasuprot njima, najveći broj osoba su pragmatični i cjenovno osviješćeni potrošači, koji su svrsishodno orijentisani i koji zadovoljstvo nalaze upravo u povoljnoj kupovini. 

Lida Marđonović,  modna kreatorka, krojačica visoke mode i vlasnica modnog brenda LidaMard

 Preuzmite ovdje LidaMard StyleGuide za maturantkinje i otkrijte svoju tjelesnu formu!

 

 Glavni moto brenda  LidaMard iz Kotora glasi: “Outfit bez granica. Poželi i obuci. Dobiješ što vidiš”. Atelje (2013.) stoji za izvrsnost i rješenja iz jedne ruke. Svaki proizvod je unikat. Ključne vrijednosti LidaMard brenda su: vrhunski dizajn, bolji kvalitet, prvoklasna odjeća, individualna usluga, bolje savjetovanje, pojedinačna proizvodnja, dugoročna nosivost, veća pouzdanost u naručivanju, tačnost i prvoklasna briga o klijentima.