ART PREPORUKA

PWC SE IZVINIO ZBOG GREŠKE ZA NAJBOLJI ,,OSKAROVSKI” FILM: Slijedi istraga

Foto: Eddy Chen/ABC

Kompanija koja je zadužena za prebrojavanje glasova na dodjeli ,,Oskara” ,,PricewaterhouseCoopers” objavila je saopštenje u kojem se izvinjava ekipama ,,Moonlight”-a, ,,La La Land”-a, Vorenu Bitiju, Fej Danavej i gledaocima ceremonije za grešku koja je počinjena tokom proglašenja pobjednika u kategoriji Najbolji film i najavljuje istragu.
– Voditeljima je greškom uručena koverta za pogrešnu kategoriju. Kada smo to primijetili, odmah smo reagovali i ispravili je. U toku je istraga o tome kako je došlo do greške i žao nam je što se ovo desilo. Cijenimo s kakvom su se gracioznošću ponijeli nominovani, Akademija, ABC i Džimi Kimel u ovakvoj situaciji – piše u saopštenju.
U proteklim godinama, piše ,,The Hollywood Reporter“, firma je obezbjeđivala po dvije koverte sa imenima pobjednika za svaku kategoriju i sa svake strane pozornice.
Trebalo je to da bude ujedinjenje Boni i Klajda, Fej Danavej i Vorena Bitija, ali završeno je tako što je Biti pročitao ,,La La Land” kao pobjednika u kategoriji Najbolji film, da bi se, nakon što su počeli govori, ispostavilo da je pobjednik ipak film ,,Moonlight”. Biti i Danavej u tom trenutku pretpostavljalo se, a kasnije to objasnio i sam Biti, da su cijelo vrijeme držali kovertu za Najbolju glumicu.

– Otvorio sam kovertu i pisalo je ,,Emma Stone. La La Land”. Zbog toga sam pogledao Fej, a onda i vas. To nije bila šala – pojasnio je Biti, uznemireno se nasmijavši.
Voditelj ceremonije Džimi Kimel želio je da cijelu situaciju izvuče šalom.
– Nesrećno je to što se desilo. Lično, krivim Stiva Harvija (koji je poznat po tome što je prije dvije godine pročitao ime pogrešne dobitnice titule Mis svijeta) za ovo – rekao je Kimel.
Kimel je dodao da ne zna što se desilo i u šali optužio i sebe za sve.
Producent ,,La La Land”-a Džordan Horovic uzeo je kovertu i pokazao publici i gledaocima da je pravi pobjednik ,,Moonlight”.
– Bio sam uzbuđen, bio je to sjajan trenutak, mislio sam da smo osvojili ,,Oskara” za najbolji film. Nekoliko osoba počelo je da se vrzma okolo. Postalo je tada jasno da se nešto dešava. Uzeli su kovertu koju sam držao u ruci. Na njoj je pisalo: ,,Emma Stone. La La Land”. Počeli smo da tražimo kovertu s pobjednikom za najbolji film. Niko nije znao gdje se koverta nalazi. Onda se stvorila, otvorili su je pored mene i pisalo je ,,Moonlight” – prisjećao se Horovic za ,,The Hollywood Reporter”.

Brajan Kalinan i Marta Ruiz iz ,,PwC”-a nadgledaju proces nekoliko godina. Kompanija je torbe sa imena dobitnika pronijela kroz 11 gradova prije nego što su donesene u Holivud.

Režiser ,,Moonlight”-a Beri Dženkins zamoljen je da objasni kako je on vidio cio trenutak.
– Nema objašenjenja, stvari se jednostavno dese. Reći ću da sam vidio dvije koverte. Želio sam da vidim jednu, Voren je odbio da je pokaže bilo kome prije nego što je pokazao meni. Rekao je: ,,Beri Dženkins mora da vidi ovu kovertu. Mora da zna” – kazao je Dženkins.
Ema Stoun rekla je da obožava film ,,Moonlight”.
– Naravno da je bilo sjajno čuti ,,La La Land”, ne bi nikome bilo draže od nas da dobije nagradu za najbolji film, ali smo veoma srećni zbog ,,Moonlight”-a – istakla je Stoun.
Danavej je pak odbila da komentariše cijelu situaciju.
– Ne, neću da pričam o tome – rekla je ona.
B.R.

kud duga