ART SLAJDER

PREMIJERA U CNP-U: Aplauz i tri bisa za ,,Otvoren kraj“

Foto: Duško Miljanić

Kraj premijernog izvođenja komada ,,Otvoren kraj“, po tekstu Jovane Bojović, u režiji Petra Pejakovića, ispraćen je dugim aplauzom i vraćanjem tri puta na bis na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta.
Ovo je predstava koja postavlja mnoga pitanja. Kad bismo više bili otvoreni, bilo bi srećnijeg i otvorenijeg početka i kraja nas kao ličnosti, a samim tim i društva, odaje utisak ovaj komad. Postavlja se pitanje i ko je krivac i što je smrt. Gdje počinje, a gdje završava smrt? Da li je smrt samo kraj našeg puta na zemlji? Ili je smrt i kada umremo iznutra? Kada nas ubije nedostatak komunikacije? To se dešava sa generacijom o kojoj govori ovaj tekst. Ko je kriv? Da li su krivi roditelji? Ili roditelji naših roditelja za zatvorenost i nemanje komunikacije? Da li je krivo ,,ćuti, radi i trpi“? ,,Drvo, ipak, ne truli kao ljudi“, a ,,neradnici koji filozofiraju su najveća opsanost“, kako se kaže u ovom tekstu.

Foto: Duško Miljanić

Predstava ima nekoliko cjelina, a počinje onom pod nazivom ,,Otac“ gdje stariji sin Ivan, kojeg tumači Aleksandar Gavranić, dolazi kod oca Bogdana, kojeg glumi  Gojko Burzanović, kući nakon nekog vremena provedenog van zemlje. Dočekuje ga vijest o mlađem bratu Andreju (Filip Đuretić), za kojeg saznaje da je prije mjesec obolio od raka, ali da ne želi da ide na liječenje, već radi na skicama za projekciju Tornja. Ivan susreće i Anu, koju nadahnuto tumači Julija Milačić, koja je ranije bila njegova djevojka, a sada je sa Andrejom…

Foto: Duško Miljanić

Predstavu prati i izvrsna muzika koju je za ovu prilika uradila Vjera Nikolić. Ona u predstavi svira klavinovu, a Mladen Nikčević gitaru. 

Foto: Duško Miljanić

Svi izvrsno tokom cijele predstave donose osjećaj monotonije i zatvorenosti, na kraju i katarze. ,,Sve se događa s razlogom“, poruka je ovog komada. ,,Napredak je uvijek dobra stvar, osim kada je u pitanju bolest“.
Scenografiju i kostimografiju uradila je Ivanka Vana Prelević, a izvršna producentkinja je Janja Ražnatović.

Foto: Duško Miljanić

Za Gavranića je ovo bio težak, iscrpljujući proces.
– Dobro je što se tematski radi nešto što se tiče ljudi, što se tiče nas. Dobro je što se vraća nešto što nas zbližava i poziva na dijalog – rekao je Gavranić okupljenim novinarima nakon premijere.
Glumci su rekli da je ovo za njih bio katarzičan proces, pa smo pitali Pejakovića kako je njemu bilo raditi na ovom tekstu.
– Glumcima je to drugačije. Za mene je to, prije svega, bilo veliko zadovoljstvo da radim sa mladom, divnom ekipom ljudi. Mlad je pisac, tekst je nagrađivan, dobar, pošten, čestit i to je nešto što je vrlo dragocjeno i ohrabruje, puni čovjeka – kazao je Pejaković za MNE magazin nakon predstave.

Foto: Duško Miljanić

Bojović je zadovoljna saradnjom i time kako je njena ideja prenesena u predstavu.

-Šta je to što nas sad zaustavlja, nas mlade? Šta je to što nas koči? Šta je to što nas tjera da idemo iz svoje zemlje? To su neka pitanja o kojima treba razmišljati i onda se kao mlad čovjek truditi da se to promijeni – istakla je Bojović za MNE magazin nakon premijere.

This slideshow requires JavaScript.


Predstavi su, između ostalih prisustvovali ministar kulture Janko Ljumović, Goran Bulajić, Blagota Eraković, Varja Đukić, Dubravka Drakić, Slaviša Grubiša, Nada Vukčević, Miroslav Minić.
Ovo je nagrađena drama na Konkursu Crnogorskog narodnog pozorište za savremeni domaći tekst neafirmisanih autora ,,Skroz nova drama”, pod temom ,,Junaci našeg doba“.
Reprizno izvođenje je u srijedu, 1. marta.
B.R.
Foto: Duško Miljanić

kud duga