DRUŠTVO PREPORUKA

ZDRAVLJE: ,,Acenokumarol” stigao, ali nema dozvolu za isporuku

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

Iako je bilo najavljeno da će lijek protiv zgrušavanja krvi „acenokumarol“ do kojeg pacijenti ne mogu da dođu već mjesec stići u apoteke najkasnije do juče, to se nije desilio, piše Pobjeda.
Iz apotekarske ustanove Montefarm za Pobjedu su kazali da je taj medikament još prošlog petka stigao u magacin dobavljača „Farmont“, ali da nije mogao biti isporučen apotekama, jer nema potrebnu dozvolu Agencije za ljekove i medicinska sredstva (Calims).
Iz Agencije Pobjedi su kazali da je dozvola za uvoz lijeka „acenokumarol ReplekFarm“ u proceduri razmatranja i da očekuju da će biti izdata najkasnije do kraja sedmice.
Objasnili su i da odobravanje dozvole traje duže jer je „Farmont“ u sklopu nje tražio i uvoz novog lijeka koji do sada nije uvožen u našu zemlju, iako bi ti zahtjevi trebalo da se podnose odvojeno.
– Zahjev se razmatra u skladu sa redovnom procedurom obrade ovakvih zahtjeva i rok od 30 dana za obradu ovog zahtjeva još nije istekao. Napominjemo da je uvoznik lijeka, osim lijeka „acenokumarol“, predmetnom dozvolom tražio i uvoz novog lijeka koji se ranije nije uvozio u Crnu Goru i da stoga odobravanje ove dozvole traje duže nego što je prosječan rok za rješavanje zahtjeva – kazali su iz Agencije.
Uvoznici su, kako objašnjavaju, upoznati o činjenici da odobravanje uvoza novih ljekova traje duže i da stoga ovakve zahtjeve treba podnositi odvojeno.
U ovom slučaju, ističu oni, preporuka Agencije nije poštovana.
Osim lijeka protiv zgrušavanja krvi u Montefarmovim apotekama i dalje se ne može naći ,,mostrafin“, lijek za prostatu.
Redakciji Pobjede u više navrata građani su se žalili da ne mogu doći ni do „nitroglicerina“ za srčane bolesnike.Sa druge strane, iz Montefarma tvrde da je snabdjevenost apoteka dobra, te da imaju povremene žalbe na nedostatak ,,vazotala“, ,,presolola“, „monoprila“ i „monoprila plus“ što, kako su istakli, ne znači da je nestašica ljekova, već se radi o medikamentima koji se masovno traže.
Izvor: Pobjeda/Portal Analitika