PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

SVIJET: Njemačka prva uvodi biciklistički autoput

Foto: Shutterstock

Njemačka je prva zemlja koja uvodi biciklistički autoput koja će spajati deset gradova u ovoj državi, a biće 100 kilometara duga.
Dok se većina Hrvata, piše Punkufer.dnevnik.hr, ne može odvojiti od svojih limenih ljubimaca ili zamisliti varijantu u kojoj bi dijelili automobil, u ovim se gradovima radi na smanjenju saobraćaja, smoga i opštenito zagađenja. U nekima se podstiče korišćenje javnog prevoza, u drugima biciklizam, a negdje, pak pješačenje. U ovih deset gradova u svijetu u posljednjih pet godina drastično je palo korišćenje ličnih automobila.

10. Đenova, Italija

Foto: despegar.com.ar

Kako bi smanjila promet na svojim cestama, Đenova je, uspješno, uvela projekt dijeljenja automobila. Različiti korisnici koristili bi jedan auto tokom dana, a putem Interneta ili pozivom rezervisali bi vrijeme korišćenja te lokaciju.

Prema posljednjim dostupnim podacima (iz 2015.), ICS (Iniziativa Car Sharing) projekat samo u ovom gradu imao je oko 1.300 korisnika i četrdesetak automobila. ICS se proširio na još desetak italijanskih gradova, a sveukupni broj korisnika prelazi 22.000 i 600 automobila.

9. Ruan, Francuska

Foto: Wikimedia

Uspješno se već godinama sprovodi projekat dijeljenja bicikala Cy'clic.

8. Milano, Italija

Foto: MUFOCO

Za vrijeme većih zagađenja, ovaj i još nekoliko drugih italijanskih gradova uvode zabranu vožnje po centru. Ova zabrana propraćena je jeftinijim kartama za javni prevoz, a u nekim gradovima iz zabrane su izuzeti hibridi.

7. Valensija, Španija

Foto: internationalexpatsclub.com

Ovaj grad 2014. lansirao je SmartCity platformu. Razni senzori postavljeni su po gradu, u autobusima, te kao aplikacije na pametnim telefonima. Prikupljeni podaci odlaze u gradsku upravu i preduzetnicima kako bi razvili aplikacije koje će se koristiti za poboljšanje učinkovitosti rada javne uprave, a s vremenom će se proširiti i na druga područja, poput saobraćaja, energetike i očuvanja životne sredine.

6. Firenca, Italija

Foto: curioseety.com

Centar grada je ,,zona a traffico limitato”, odnosno zona ograničenog prometa. Ovdje mogu proći samo stanovnici, busevi i taksiji.

5. Duizburg-Ham, Njemačka

Foto: Economists’ Pick – HKTDC

Njemačka je prva zemlja koja uvodi biciklistički autoput koja će spajati deset gradova u Njemačkoj, a biće 100 kilometara duga.

4. Solun, Grčka

Foto: travelmassive.com

Ovdje se rodila grčka mreža zelenih gradova.

3. Rim, Italija

Foto: thetimes.co.uk

Samo trećina Rimljana još vozi automobil.

2. Osaka, Japan

Foto: blog.cloudflare.com

Ovaj japanski grad poznat je po svojim ,,danima bez automobila” i električnim automobilima.

1. Boston, SAD

Foto: PELLI CLARKE PELLI/CBT ARCHITECTS

Nadimak mu je ,,pješački grad” jer 13 odsto stanovništva ne koristi prevoz, odnosno po gradu ide pješke.

Izvor: Punkufer.hr