ART PREPORUKA

STVARALAŠTVO MARINE ABRAMOVIĆ U ŠTOKHOLMU: Umjetnica koja ne prestaje da pomjera granice

Foto: Facebook

Najveća retrospektiva stvaralaštva Marine Abramović u Evropi do sada, naslovljena “The Cleaner”, otvorena je u Moderna Museet muzeju u Stokholmu.

Izložba je rađena u bliskoj saradnji sa umjetnicom, a publika je u prilici da vidi više od 120 radova Abramović. Predstavljeni su neki od njenih najpoznatijih performansa, uključujući i one koje je radila sa svojim dugodišnjim partnerom, njemačkim umjetnikom Ulajom, sa kojim je sarađivala u periodu od 1976. do 1988. godine. Neki od njih biće ponovo izvedeni, dok će preostali biti predstavljeni u vidu filmova i fotografija koje datiraju od 1970. godine. Specijalno obučeni umjetnici ponovo će izvesti neke od njenih performansa, među kojima su i “Čišćenje memorije” iz 1995. godine i “Umjetnik mora biti lijep” nastao 20 godina ranije.

Takođe, izložba obuhvata i njene rane umjetničke slike i crteže na papiru, koji su nastajali od 1960. godine, od kojih su mnogi upravo u Stokholmu prikazani premijerno, ali i relativno nepoznate audio radove.

-Prije 27 godina, prije nego što se Marina Abramović ‘probila’ na Venecijanskom Bijenalu, imali smo čast da priredimo izložbu njenih radova u Moderna Museet muzeju. Sada nam je pripala velika čast i jako smo ponosni što smo prvi evropski muzej koji je predstavio ovako veliku i značajnu retrospektivu njenog djela- kazao je otvarajući izložbu direktor muzeja Danijel Birnbaum.

Kustoskinja izložbe Lena Esling istakla je da je Marina Abramović, “čak i u najranijim fazama stvaralaštva, pomjerala date granice, u smislu medija i odnosa sa publikom”.

-Istovremeno radikalna i kontroverzna, Marina Abramović je jedna od umjetnica 0 čijem se stvaralaštvu najviše raspravlja. Poznata po svojim nesvakidašnjim performansima, nastavlja da pomjera granice umjetnosti-kazala je Esling.

U sklopu retrospektive već 27. februara u Erik Erikson hali, premijerno će biti izveden novi performans Marine Abramović, naslovljen “The Cleaner”, u trajanju od sedam dana, nastao u saradnji sa Linsi Pejsinger.

-Zajedno sa Erik Erikson internacionalnim horskim centrom, Marina Abramović, 30 umjetnika i 15 pjevača stvaraju novi performans. U pitanju je rad u kome uobičajene ljudske slabosti postaju snažnije, a akteri sarađuju na jednostavan, direktan ljudski način- kazala je kustoskinja programa Katrin Lindkvist.

Izvor: Dnevne novine/cdm