ART SLAJDER

PREMIJERA U KIC-U: Ovacije, smijeh i suze za ogledalo u Liješevićevim ,,Čuvarima tvog poštenja”

Kada je Boris Liješević došao prvi put na probu za predstavu Gradskog pozorišta ,,Čuvari tvog poštenja”, prema sopstvenom priznanju, imao je samo temu i taj čuveni stih iz crnogorske himne. Imao je povjerenja u glumce. I oni u njega. Iz dana u dan, iz probe u probu gradili su ovu predstavu. I izgradili u komad kojem se sinoć publika smijala, stajala i aplaudirala dugo, a na kraju bilo je i suza. Suza, jer svako se mogao pronaći u njoj.
Kako je rekao Liješević nakon nje – Ova predstava, to smo mi, to ste vi i ja.
No, vratimo se na početak. Za predstavu je vladalo nezapamćeno interesovanje, pa je bio  ispunjen hol u KIC-u ,,Budo Tomović”, kao i plato ispred ove ustanove. Na Velikoj sceni, na kojoj je predstava odigrana, bile su poređane drvene stepenice i velika slika Njegoševih očiju.
Predstava, koja postavlja mnoga pitanja, ali vam režiser, scenarista i njeni akteri daju da sami odgovorite na njih, počinje upravo probom hora crnogorske himne, jer u ovoj školi je danas svečanost povodom Dana državnosti. Hor čine izuzetni Božidar Zuber, Emir Ćatović, Branka Femić, Katarina Krek, Ivona Čović-Jaćimović, Sanja Popović, Pavle i Branko Ilić, dok im je profesorica jednako izvrsna Dubravka Drakić. Učenici se ujedno pripremaju i za ekskurziju, pa su, budući da potiču iz bogatih porodica, sakupili svako po pet eura kako bi i njihov siromašni drug Blažo Jovanović, išao na ekskurziju. Dolazi do krađe tog novca i tu na scenu stupa direktor škole kojeg izvanredno tumači Simo Trebješanin.
– Vi ste budućnost ove zemlje! Barem bi trebalo da budete. Ćutite? Nemate šta da kažete? I to baš danas, na državni praznik, danas kad govorite ,,Sinovi smo tvog stijenja i čuvari tvog poštenja.” Znate li ko nam dolazi? To su naši sponzori, naši anđeli. I što su dobili? Djecu đavole! Sram vas bilo! – jada se direktor zbog krađe u predstavi, dok se salom ori smijeh.
Na scenu potom stupaju i roditelji, bogataši, raznih profila, sudeći po reakcijama, publici dobro poznatih.
Tu dolazi, takođe, do pitanja o ,,kupovini” ljudi i spasenju, o krađi koja ima mnogo lica, o poštenju, o pravdi i nepravdi. O tome da li je i krađa od pet eura velika kada se prećuti. O tome da li je život borba i da li je sve ,,zgrabi, da te ne zgrabe”. O siromaštvu i bogatstvu. I o tome da li će ljubav i poštenje spasiti svijet.
Mi sjajnoj glumačkoj ekipi dodajemo i Željka Radunovića u ulozi Domara i Blažovog oca, Ramba Amadeusa koji je uradio muziku, Gorčina Stojanovića kao scenografa, kostimografkinju Tijanu Todorović i dramaturškinju Stelu Mišković.
Trebješanin je ponosan na svoje učešće u ovoj predstavi i kaže da ona vraća vjeru u pozorište. Pitali smo ga da li samim tim vraća vjeru u ljude i poštenje.
– Ja ću uvijek vjerovati u ljude i poštenje. I mislim da je to pitanje pojedinca. Mislim da je to pitanje odluke pojedinca. Zarad nekih možda materijalnih stvari, gubite neke druge. Rađe ću izgubiti materijalne stvari nego neke druge – kazao je Trebješanin za MNE magazin.
Liješević za naš portal kaže da su pravili predstavu da bi postavili pitanje, a ne dali odgovor.
– Da bi rekli: ,,Ovo je teška, nerješiva situacija i mi nemamo odgovor, ali ajmo da pokažemo koliko je ta situacija kompleksna i komplikovana.” Ne radim da bih davao odgovore, već da bih analizirao i tumačio svijet – rekao je Liješević za MNE magazin.
Predstava je podršku dobila i od Ministarstva kulture kroz konkurs za sufinansiranje.

Predstava je na repertoaru i večeras u 20 sati, takođe u Velikoj sali KIC-a.
Tekst i foto: B.R.