ART PREPORUKA

INSTITUT ,,YUNUS EMRE“: Promovisan časopis ,,Avlija“

Petnaesti broj časopisa ,,Avlija“ promovisan je sinoć u Institutu ,,Yunus Emre“ u Podgorici.
Direktor Instituta  doc. dr Džihan Ozdemir istakao je da je ovaj Institut ustanova koja se bavi promocijom turske kulture, književnosti i umjetnosti.

Najmlađi član redakcije časopisa ,,Avlija“ Amar Škrijelj kazao je da su časopis i portal afirmacija mladih pisaca, promocija i očuvanje kulturnog nasljeđa, promocija tolerancije i multikulturalizma.On je kazao  da redakcija broji pet članova i nekoliko stalnih saradnika i predstavio urednika mr Halila Markišića.
Podsjetio je da su u 15. broju predstavili crnogorskog pisca Miraša Martinovića kroz intervju, putopis i esej, u rubrici ,,Zaboravljeni pisci“ Safet Hadrović Vrbički pisao je o Radovanu Zogoviću povodom 110 godina od rođenja i 30 godina od smrti ovog uglednog pisca. Tu su i nove priče Ahmeta Ademagića i drugih pisaca proze i poezije iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Halil Markišić je pisao o natpisima na Bećiragića kuli, kao i znamenitom Bošnjaku Zuferu Musiću. Stalni saradnik časopisa Osman Kurpejović na osnovu arhivske građe pisao je o mineralnim izvorima u Rožajama. U rubrici ,,Bošnjački kalendar“ je sjećanje na deset bošnjačkih pisaca. Još mnoge teme sadržane su na 300 strana.
Jedan od osnivača časopisa Ramiz Luboder uručio je nagrade šestog međunarodnog konkursa ovog lista za najbolju pjesmu i priču u regionu za 2016. godinu. Prvu su dobili Podgoričanin Milo Radov za pjesmu ,,Prva petoletka“ i Fuad Hrustić iz Gradašca za ,,Večeru uz televizor“. Radovu su večeras uručeni diploma i poklon, kao i majki Aleksandre Milić iz Podgorice koja je osvojila drugu nagradu za neobjavljenu priču ,,Jedan dan“, uz Milorada Kostića iz Sarajeva za priču ,,Selska varalica“.
Drugu nagradu za poeziju dobili su Majo Danilović iz Beograda i Jelena Jevđenić iz Banja Luke, a treću Dušan Mijajlović Adski iz Niša, te Mirela Bašić iz Zenice. Prvu nagradu za neobjavljenu priču dobili su Ernan Osmić iz Brčkog i Sanja Radulović iz Doboja, a treću nagradu osvojili su Marin Pelaić iz Splita i Petar Jovanović iz Beograda.
Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić   pozvao je institucije da obrate pažnju na ovaj časopis.
– Poznajem ove ljude koji se bave i rade na ovom časopisu ,,Avlija“. Radi se o, prije svega, dobronamjernim ljudima, entuzijastima, volonterima, dobrotvorima, iza kojih ne stoji niko, niti politička partija ili organizacija. Vrlo je teško ostati i opstati danas u ovakvim vremenima kada jednostavno pokušate da budete slobodni, samostalni, da niste ovisni od ikog i da to što radite je isključivo za dobrobit ljudi i naroda koji žive na ovom prostoru – rekao je Fejzić.
On je govorio o temi broja-evropskim muslimanima.

Drago mu je, kaže, da ovaj časopis u svakom broju ima svoju temu, ,,vjerovatno željeći da isprovocira ljude da se o toj temi više govori, čuje i otvore debate“.
-Islam i muslimani u Evropi je nešto o čemu u ovom momentu vrijedi pričati-istakao je Fejzić.
Promociji su pisustvovali  ambasador Turske u Podgorici Serhat Galip, ambasador Palestine u Podgorici Rabi Al-Hantouli, direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana Sejran Mirzazada, te predstavnici turskih institucija u Crnoj Gori.

This slideshow requires JavaScript.


B.R.
Foto: Dejan Kalezić

kud duga