ART DRUŠTVO SLAJDER

SVEČANOST POVODOM 110 GODINA GIMNAZIJE ,,SLOBODAN ŠKEROVIĆ”: Institucija koja je ogledalo podgoričke duše

Proslava povodom 110 godina postojanja JU Gimnazija ,,Slobodan Škerović” održana je danas u svečanoj sali škole.
Ministar prosvjete dr Damir Šehović istakao je, podsjećajući na istorijat, da je ova ustanova ogledalo podgoričke duše.
– Iz tradicije, kao duhovnog temelja, moramo iznjedriti moderan sistem obrazovanja.Gimnazija ,,Slobodan Škerović“, koja je današnje ime dobila davne 1960. godine, mjesto je sa velikim istorijatom i još većim tragom koji je ostavila na našem društvu. A opet je tako drugačija i nova za svaku sljedeću generaciju. Daću sebi za pravo da tvrdim da znam zašto je to tako: Zato što su sreća, znanje i sloboda, pokretač svakog čovjeka od kad je svijeta. A sve to imate upravo ovdje – kazao je Šehović.
Dodao je da najveća nada naše zemlje mora počivati na stvaranju preduslova za primjereno školovanje mladih.
-Informatička pismenost, znanje jezika i sticanje znanja primjenjivih u realnim radnim i životnim situacijama prioriteti su Ministarstva prosvjete- dodao je Šehović, te naglasio da su dalji koraci osavremenjivanje planova i programa, rasterećivanje đaka manje potrebnog sadržaja, unapređivanje procesa nastave i stavljanje akcenta na njen kvalitet.

Direktorica Gimnazije Zoja Bojanić-Lalović rekla je da vrijeme sve umanjuje, ali se djela činjena iz ljubavi uvećavaju i zbog toga je ova institucija velika, vječna i jedinstvena.
– U život ove škole utkani su životi i sjećanja na odrastanje i bezbroj priča iz školskih klupa generacija i generacija učenika, ali je život ove škole utkan i u živote onih koji su se bavili i bave jednom od najljepših profesija u kojoj se sporije stari, jer su uvijek na izvoru mladosti. I svi koji grade i gradili su ovu školu entuzijazmom i ljubavlju dio su njene bogate istorije. Danas je Gimnazija moderna ustanova u kojoj se primjenjuju najsavremenije metode učenja, a njeni učenici nižu uspjehe na državnim i međunarodnim takmičenjima u zemlji, ali i šire – podsjetila je Bojanić-Lalović.
Dodala je i da je Gimnazija ,,pjesma svih generacija”.
– U ime svih nas  šaljemo poruku da naša misija je jasna – očuvanje tradicije, jer je to najbolji put da sačuvamo identitet, da na pravi način, kroz obrazovanje, doprinesemo ukupnom razvoju naše zemlje – rekla je Bojanić-Lalović.
U lijepom i bogatom programu izvedena je himna Gimnazije koju je izveo hor, uz bivše učenike ove škole. Plemeniti tekst sa snažnom porukom djelo je Sanje Perić, muzika Slavena Knezovića, a aranžman Mihaila Mihe Radonjića, u čijem je studiju pjesma i snimljena. Pjesmu su otpjevali Ivana Popović, Biljana Mitrović, Elda Kurtagić, Marko Pešić, Petar Tošić, Lara Dedić, Ivan Čanović, Jelena Djorđević, te Svetlana Kalezić-Radonjić.
Nakon himne, posjetioci su bili u prilici da odgledaju 41-minutni film o Gimnaziji producenta i režisera Mitra Miranovića i Davora Klisića, za koji je scenario pisao Vanja Kovačević. Ovaj divni film ispunio je salu emocijama i smijehom. U njemu su istorijat, stare slike, oglasi za upis, povelja, Godišnjak, Pravilnik, dnevnici, a svoja sjećanja prenijeli su tadašnji učenici i profesori Husein Ceno Tuzović, Tomislav Dedić, Božo Ulićević, Vladimir Bošković, koji je nasmijao sve u sali kada je rekao da i dan-danas sanja matematiku, zatim Branka Kovačević, Zdravko Begović, Smilja Đuranović, Branko Rašović, Slobodan Čukić, Dubravka Drakić i sadašnja učenica Andrea Mićanović.
Učenici su potom nadahnuto izveli ,,Au revoir Montenegro“, recital iz poezije pjesnika Ratka Vujoševića, priredili folklornu tačku, govorili o ,,Osjećanju grada“ i zapjevali ,,Goro moja“ i ,,Podgorica“.
Svoje mjesto na sceni dobio je i bijeli golub kao znak mira i sloge.
U holu je organizovana izložba bivših đaka, afirmisanih likovnih stvaralaca.
Svečanosti  su prisustvovali  predsjednik Skupštine Ivan Brajović, Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković,  ministri zdravlja i sporta Nikola Janović i Kenan Hrapović, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, predstavnici institucija, udruženja, te bivši i sadašnji učenici i osoblje ove škole.

This slideshow requires JavaScript.


B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga