PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

HEROJ: Žrtvovao sigurnost i ,,teslu” kako bi spasio drugog vozača

Foto: Feuerwehr Munchen/Facebook

Iz Njemačke stiže nevjerovatna priča o vozaču koji je herojskim činom žrtvovao svoju sigurnost i svoj automobil kako bi spasio drugog vozača u nevolji, piše Dnevnik.hr.
Vozeći autoputem pored Minhena, 41-godišnji Manfred Kik primijetio je da ,,volkswagen” krivuda po trakama, bez ikakvog smisla ili cilja. Kad je shvatio da je vozač ,,volkswagen”-a u nesvjesti, Kik je dodao gas na svojoj ,,tesli model S” i došao ispred tog vozila te polako počeo da koči.
,,Volkswagen” je lagano udario u ,,teslu”, a Kik je nastavio da koči sve dok oba automobila nisu sigurno stala na autoputu.
Kik je izašao iz svojeg ,,modela S”, otvorio vrata od drugog vozila, izvukao vozača i pružio mu prvu pomoć. Drugi vozači su u međuvremenu pozvali policiju i hitnu pomoć.
Kasnije se ispostavilo da je vozač ,,volkswagen”-a pretrpio srčani udar. U međuvremenu je prebačen u bolnicu i nalazi se van životne opasnosti, izvjestila je njemačka policija, a prenosi portal Jalopink.
Kikova ,,tesla” pretrpjela je znatnu štetu u visini od 10.000 eura, ali onda se dogodilo novo čudo. Za čitav slučaj čuo je i šef ,,Tesle”, američki milijarder i preduzetnik, Ilon Mask i ponudio Kiku popravku vozila, o trošku njegove firme, zbog herojstva koje je iskazao i nesebičnosti na cesti.


Njemačka policija je po zakonu morala da sprovede službeni istragu oko nesreće i protiv Kika, za izazivanje saobraćajne nesreće. Ipak, jedan od policajaca koji je sprovodio očevid, rekao je da će Kik vjerovatnije dobiti nagradu za hrabrost, prije nego kaznu za izazivanje saobraćajne nesreće.

Izvor: Dnevnik.hr