DRUŠTVO SLAJDER

KOJE KNJIGE TRENUTNO ČITAJU POSLANICI: Od religioznih izdanja do ,,Ne vjeruj nikome“

Ko kaže da danas nema vremena za čitanje knjiga, prema riječima pojedinih poslanika, to je samo izgovor, jer se za dobro djelo, kažu, uvijek mogu izdvojiti određeni sati.

Sa nekoliko poslanika smo razgovarali o knjigama koje trenutno čitaju, a, između ostalog, oni su tom prilikom saopštili i koja djela su do sada ostavila poseban utisak na njih. Pojedini poslanici, međutim, nijesu htjeli da odgovaraju na pitanja koja se tiču ove teme uz obrazloženje da ,,baš nijesu pogodni za priču“, te su preporučili kolege koje, kako su rekli, ,,čitaju“.

Biblioteka

Dritan Abazović

Poslanik Dritan Abazović (URA), sudeći prema njegovoj reakciji, rado je pristao da bude sagovornik. On je ispričao da ne može precizno da kaže koliko godišnje pročita knjiga, ali je saopštio da njegova biblioteka nije baš mala-broji 1.200 ili 1.300 naslova.

– Knjige su pretežno prikupljene u posljednjih šest ili sedam godina. Ne kažem da su sve pročitane, ali veliki broj jeste – rekao je on.

Abazović bi svakome preporučio da pročita ,,U sijenci nara“ (Tarik Ali), jer je, kaže, vrlo emotivna i simpatična knjiga.

– S druge strane je vrlo edukativna. Tu su neki istorijski događaji ispisani na jedan vrlo lijep način kroz jednu kvalitetnu prozu – kazao je Abazović.

On je istakao da voli da čita, ali da mu je ,,loša“ strana što čita mnogo više stručne literature od romana.

Aleksandra Vuković

– Volim da se družim sa knjigama. Prilično uspijevam makar pred spavanje u slobodno vrijeme da pročitam nešto – kazao je on.

Čitanje je i za njegovu koleginicu Aleksandru Vuković (DPS) svakodnevica. Ona je rekla da trenutno iznova čita književni opus Veljka Radovića. Ne želi, pojašnjava Vuković, da joj ostane skriven nijedan kutak toga melanholičnog humoriteta.

– Neprestano mislim da se tom izuzetnom pojavom naše kulture nijesmo dovoljno bavili – kazala je ona.

I ,,Istorija – sablast koja traje 10.000 godina“ Elze Morante, je jedna od knjiga kojima se uvijek vraća. Ona je istakla da je to magija koja traje već 10 godina.

– Moja biblioteka ima svojstvo vavilonske, totalne – Borhesove. Broj knjiga u njoj nema značaja – kazala je Vuković.

Preokret

Džavid Šabović

Kada je riječ o čitanju, sudeći prema riječima poslanika Džavida Šabovića (SDP), u izboru djela kod njega je došlo do velike promjene 2001. godine. On je pojasnio da mu je tada ,,slučajno“ pala u ruke knjiga ,,Razumijevanje prioriteta” (Jusuf El Kardavi) nakon čega se okrenuo čitanju samo religiozne literature.

– Najviše sam se tome posvetio. Ostalo je iza, tu je jedna crta. U svim tim knjigama je svakog dana otkrivanje nečeg novog. Iako mi se čini da sam desetak puta pročitao jedan dio, kad se opet pročita nije onakav kakav je prošlog puta ostao… – kaže on.

Šabović je kao student, prisjeća se, posebno volio ruske klasike – najviše Jesenjina čije pisanje je znao naizust.

– Ali, to je davno bilo – kaže poslanik, uz osmijeh.

On je istakao i da danas nije teško naći vrijeme za čitanje knjige.

– To se može uraditi kad hoćemo. Ma, kako da nemamo vremena. Naravno da imamo – rekao je Šabović.

Andrija Popović

A bestseler ,,Ne vjeruj nikome“ (Sandra Braun) se trenutno nalazi u rukama poslanika Andrije Popovića (LP). On kaže da je knjiga solidna, a u njoj, pojašnjava, autorka podstiče na razmišljanje o povjerenju u najbliže okruženje koje je sticano decenijama.

– Uglavnom, do sada uzbudljivo i elegantno izvedeno – kazao je on.

Poseban utisak na poslanika ostavila su djela Džejn Ostin ,,Gordost i predrasuda“, Emil Zola ,,Nana“, ali i cjelokupno djelo Petra II Petrovića Njegoša – ,,Gorski vijenac“, ,,Luča mikrokozma“, ,,Lažni car Šćepan Mali“.

N.Đ.