PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

I TO SE DEŠAVA: U ovoj zemlji parovi žive u braku bez seksa

 

Skoro polovina vjenčanih parova nije imalo seksualni odnos duže od mjesec dana, i ne očekuju da će se to promijeniti u bliskoj budućnosti, pokazala je anketa koju je sprovelo Japansko društvo za planiranje porodice (JDPP), a prenosi ,,Gardijan”. Anketa je rađena na uzorku od 3.000 ljudi, starosti od 16-49 godina, a sprovedena je u decembru 2016. godine. Čak 47,2% ispitanih muškaraca i žena istaklo je da se nalazi u braku bez seksa, što je čak 16% više od rezultata ankete rađene 2004. godine.

– Nažalost, broj brakova bez seksa raste veoma brzo. To je problem za koji za sada ne nalazimo rješenje – istakao je Kunio Kitamura, predsednik JDPP.

Pojedini stručnjaci uzrok za ovakav poremećaj nalaze u “kolektivnom gubitku libida koje je doživjelo japansko stanovništvo”, ističući da Japanci nisu usamljeni, već da postoji popriličan broj industrijalizovanih nacija koje se bore sa manjkom vremena za intimnost.

Razlog za ovaj problem je u sve većoj zaposlenosti ljudi, koji usljed ogromne količine obaveza i specifičnog radnog vremena ne stižu da se posvete privatnom životu.

U prilog toj tvrdnji ide i činjenica da je 22% svih anketiranih žena u Japanu svoj seksualni život nazvalo “problematičnim”. Što se tiče oženjenih muškaraca, 35,2% njih reklo je da su “previše umorni za seks nakon posla”, dok manji procenti Japanaca kažu da su “supruge počeli da gledaju kao obične članove porodice, a ne kao seksualne partnere”, ili da je “njihov seksualni život uvenuo nakon rođenja djeteta”.

Ova zabrinjavajuća statistika podstakla je sve veće pritiske za promjenom radnog vremena i radne kulture u Japanu, kako bi se stanovnicima dozvolilo više slobodnog vremena za porodični život.

Vlada Japana je blizu donošenja odluke o ograničavanju nedjeljnog radnog vremena na 60 sati. U Japanu vlada posebna radna kultura, koja nerijetko preraste u ekstrem, što je pokazao i slučaj 24-godišnjeg marketinškog stručnjaka kompanije “Dentsu”, koji je umro 2015. nakon što je radio 100 sati bez prestanka.

Manjak vremena i gubitak želje za seksom uzrokovale su i veliki porast u broju djevica u Japanu. Prema istraživanju japanskog Nacionalnog instituta za populaciju i društveno ispitivanje čak 42% muškaraca i žena starih od 18-34 godine nikada nije imalo seksualni odnos!

Veliki broj ljudi koji nemaju seksualne odnose uzrokovao je i nisku stopu nataliteta, s obzirom da Japan već decenijama ima negativan natalitet. Prema trenutnim podacima, prosječna porodica ima 1,4 deteta. Zbog toga se očekuje da će populacija Japanaca sa 127 miliona spasti na 86 miliona već do 2060. godine.