SLAJDER SPORT

REFIK ŠABANADŽOVIĆ ZA MNE MAGAZIN: U moje vrijeme igralo se srcem, danas pare diktiraju fudbal

Foto: Privatna arhiva

Današnji gost Montenegro magazina legenda je jugoslovenskog fudbala. Za one starije, dovoljno je pomenuti – Refik Šabanadžović, a za one mlađe podsjećanje  da je igrao prvo za Dečić, zatim za Budućnost, pa za Željezničar, Crvenu zvezdu, AEK, Olimpijakos, da bi karijeru završio u američkom Kanzas sitiju. Za jugoslovensku reprezentaciju igrao je od 1986. do 1990. godine.
Sada živi u Sarajevu i bavi se nekretninama.

Na početku razgovora kaže  da je u Podgorici bio prije deset dana i da dolazi često, a potvrđuje nam da i dalje ovdje ima dva kafića.

– Život u Sarajevu je super, isto kao i u Podgorici gdje sam takođe često. Da, bavim se nekretninama i zadovoljan sam kako stvari idu – kaže  Šabanadžović.

Da je Ivica Osim odigrao itekako veliku ulogu u njegovoj karijeri govori upravo Šabanadžović u rečenici ,,Švabo je od mene napravio igrača.”
– Ja sam kao omladinski reprezentativac Crne Gore i Jugoslavije sa 18 godina dobio šansu od trenera Ivice Osima i iskoristio je u Željezničaru i to mi je bila prekretnica u karijeri. Moja je čast i zadovoljstvo što sam radio sa tako velikim trenerom kao što je Ivica Osim i što sam imao priliku učiti od njega – ističe Šabanadžović za naš portal.

Cijela Jugoslavija bila je na nogama kada je igrala reprezentacija. Šabanadžović u intervjuu za Al Džaziru kaže: ,,Da smo ostali na okupu, sigurno bi još nešto osvojili. Ovako, rat je učinio svoje. Raspala se jedna nevjerovatna ekipa. Mislim da smo se jeftino prodali. Bili smo evropski prvaci, a nismo uzeli pare koje smo objektivno trebali. Izuzeci su Prosinečki, Savićević, Pančev, Mihajlović i vjerovatno Jugović.”

– Najveći razlog je bio u zakonu koji je propisivao da se nije moglo igrati izvan države prije 28. godine. Imali smo vrhunske defanzivce kao što su Radinović, Marović, Krivokapić, Belodedić, Najdovski, Šabanadžović ali uvijek je prioritet stranih klubova bio napadač koje su puno više gledali i plaćali. Ali, što se mene lično tiče, mogu reći da sam prezadovoljan onim što sam postigao i zaradio jer sam imao priliku igrati devet godina vani i igrati još tri godine na najvećem nivou, u Ligi šampiona, dok sam igrao u Grčkoj – priča naš sagovornik.

Foto: mojacrvenazvezda.net

Kao najboljeg igrača sa kojim je igrao navodi Dejana Savićevića, dok je najbolji protiv koga je imao priliku da igra i čuva ga Maradona, na Svjetskom prvenstvu.

Kada već pominjemo Maradonu i Svjetsko prvenstvo, pitamo ga da li je ostao osjećaj da smo ,,nesrećno” izgubili to četvrtfinale u Italiji od Argentine i da li smatra da smo tu utakmicu dobili da smo mogli ići do kraja, do finala.

– Mislim da smo bili objektivno bolja ekipa i nismo imali sreću da prođemo na penalima i skoro sam siguran da smo prošli, da smo mogli ići do kraja s obzirom da smo imali vrhunsku reprezentaciju na čelu sa sjajnim Osimom – odgovara  Šabanadžović.

Najveći događaj i vrhunac karijere, kaže nam, je Liga šampiona.
– Osvajanje tog takmičenja ostaje mi u najboljem sjećanju vezano za moju karijeru – navodi naš sagovornik.

Fudbalska nit u porodici Šabanadžović ne prekida se ni danas, od oca Halila koji je bio prvotimac Dečića do Refikovog sina Anela koji je reprezentativac BiH i igrač Željezničara.

– Razgovaramo često o fudbalu, s obzirom da vidim da ima talenta. Takođe, igra na istoj poziciji gdje sam ja igrao tako da mu mogu prenijeti puno znanja i iskustva koje mu može valjati dalje u karijeri. Volio bih da moj sin ostvari uspješnu karijeru i krene mojim stopama što se tiče profesionalne karijere – kaže Šabanadžović.

Anelu ugovor u Željezničaru ističe krajem maja, pa oca pitamo gdje će ga fudbalski put dalje odvesti.

– Prije svega, najbolje je da pruža dobre partije. Što se tiče ugovora, o tom potom, o tome će se pričati kada dođe pravo vrijeme za to – odgovara naš sagovornik.

Foto: 1921.ba

Na pitanje kakav stav ima o fudbalu danas, kaže:

–  U vrijeme kada sam ja igrao puno više se igralo za svoj klupski grb i domovinu, sa srcem i dušom dok u današnje vrijeme pare diktiraju fudbal i sve više ovaj sport, nažalost, postaje biznis.
Prati, kaže, igre reprezentacija Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

– Pratim i crnogorsku ligu i moram reći da ima talenata u toj ligi kao što je uvijek i bilo – ističe naš sagovornik.
Njegov tim za velika djela sačinjen od današnjih igrača iz bivših jugoslovenskih republika izgledao bi ovako: Handanović, Kolarov, Savić, Ivanović, Ćorluka, Matić, Pjanić, Modrić, Jovetić, Perišić i Džeko.
Bojana Radonjić
Foto:
Privatna arhiva