DRUŠTVO PREPORUKA

PORAŽAVAJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Oko 80 odsto djece u Srbiji ne jede dovoljno voća i povrća, samo trećina u ishrani ima dovoljno mesa

 

Prema istraživanju, 80 odsto djece ne jede dovoljno povrća, svako treće jede preporučenu količinu voća, samo trećina djece jede dovoljno mesa, a gotovo nijedno dijete nema u obrocima dovoljno žitarica.

Utvrđeno je da svega trećina djece uzima dovoljne količine mlijeka i mliječnih proizvoda, 15 odsto pretežno jede masnu hranu a više od 60 odsto nema nikakve redovne fizičke aktivnosti

Projekat ,,Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje” je pokrenuo Centar za zdravlje, vježbanje i sportske nauke a podržavaju ga Ministarstvo prosvjete, nauke i tehonološkog razvoja, Ministarstvo omladine i sporta, pokrajinski Sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno istraživačku djelatnost i kompanija Koka-kola Srbija.

-Alarmantni trendovi koji se tiču načina ishrane i nivoa fizičke aktivnosti školaraca, koji su ispitivani na teritoriji čitave Srbije, ukazuju na potencijalno veliki rizik oboljevanja od hipertenzije, dijabetesa, bolesti srca i krvotoka i različitih vrsta karcinoma u odraslom dobu- navodi se u saopštenju Centra za zdravlje.

Istaknuto je da zdrava ishrana djece podrazumijeva dnevni unos više od šest porcija žitarica, tri porcije povrća, dvije porcije voća, tri porcije mlijeka i mliječnih proizvoda, pet i više porcija proteinskih namirnica (riba, orašasti plodovi, meso), kao i umjeren unos masnoća, slatkiša i začina kao što je kuhinjska so.

Dijete treba da ima 60 i više minuta umjereno intenzivne fizičke aktivnosti svakog dana u nedelji. Ipak, svako drugo dijete u Srbiji teško se penje stepenicama do drugog sprata usljed nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane. 

Izvor: blic.rs