ART PREPORUKA

ART: Preminuo Al Džero

 

Foto: keswicktheatre.com

Legendarni muzičar Al Džero (Al Jarreau) preminuo je danas u 76. godini u bolnici u Los Anđelesu. Prije četiri dana na zvaničnom sajtu objavljeno je da otkazuje turneju zbog premora.
– Al Džero preminuo je danas, 12. februar, 2017. Nedostajaće nam. Prije nekoliko dana, zamoljen sam da opišem Ala nekome ko zna za njegov uspjeh, ali nije ga poznavao kao osobu. Odgovorio sam ovako: Njegov drugi prioritet u životu je muzika. Nije bilo trećeg. Prvi prioritet, daleko ispred drugog, je ljekovitost ili utjeha ljudima kojima je to potrebno, bilo da je u pitanju emotivna bol, fizička nelagodnost, bilo koji uzrok patnje, želio da je da je ublaži. Bilo mu je potrebno da vidi topao, potvrđujući osmijeh tamo gdje ga nije bilo ranije. Pjesma je bila samo njegov alat da se to desi. Nekoliko stvari želim da pomenem odmah: Alova suprugo, sine, sestre, braćo, i porodice: Dozvolili ste da Al podijeli sebe svijetu. Bio je zahvalan što ste mu dali to. Svima koji su prisustvovali njegovim koncertima i slušali njegove albume: bili ste mu potrebni, a uvijek ste bili uz njega, više od 50 godina. Bio vam je zahvalan svakog dana, i davao je sve od sebe da tu zahvalnost pokaže svakom od vas. Al vas moli samo za jednu uslugu – da radite sve sa strašću, jer sa umjetnošću u svom životu bićete bolji član porodice, komšija, prijatelj i građanin. Na kraju, Al Džero: Hvala Al, od svih nas. Završio si svoju misiju na prelijep i milostiv način. Bog neka te čuva, zaslužio si – piše na službenom sajtu Al Džeroa.


Porodica Džero zamolila je da se novac koji bi kupili za cvijeće ili poklon za preminulog umjetnika uputi na adresu ,,Wisconsin Foundation for School Music”, jer se on zalagao za finansiraju programa za muziku u školama.

Prije samo četiri dana sin kaže da je u bolnici Al medicinskoj sestri pjevao temu iz serije ,,Slučajni prolaznici” ,,Moonlighting”.

U susret večerašnjoj dodjeli ,,gremija”, valja napomenuti i da je Džero to priznanje osvajao sedam puta.
Džero je počeo da pjeva u crkvenom horu kada mu je bilo četiri godine. U srednjoj školi ,,Linkoln” (Lincoln High School) ljubav prema muzici i pjevanju se produbila, kazao je Džero za ,,Journal Sentinel”. Bio je to, kako ga je nazvao, san koji je njegovao do kraja.



B.R.

kud duga